Casă somptuoasă decorată de sărbătoare

Sărbătorile de iarnă sunt tradiţionale şi de aceea un décor în stil clasic se pretează cel mai bine festivităţilor şi petrecerilor. Dar desigur, orice interior, fie clasic, modern sau chiar industrial, poate fi decorat de sărbătoare.

Amenajările, aranjamentele şi decoraţiile de sărbătoare nu sunt însă o chestiune chiar uşoară dacă se doreşte un rezultat special. Sunt anumite reguli precum şi tradiţii care trebuiesc respectate. În primul rând casa trebuie să fie curată ca paharul, foarte luminoasă şi trebuie avut grijă ca decoraţiile să nu încarce foarte mult decorul. Detaliile sunt deasemenea deosebit de importante. De cele mai multe ori festivităţile implică şi o masă iar aranjarea şi ornamentarea acesteia reprezintă una dintre cheile unei petreceri reuşite.

Cristalele, sfeşnicele, oglinzile, operele de artă, florile şi aranjamentele florale îşi au şi ele un rol special. Din toate cele expuse, mai ales în cazuri caselor cu pretenţii, distinse, apelul la un designer pentru decorarea festivă cu ocazia unor sărbători este o bună idee. Aceasta mai ales în cazul Sărbătorilor de iarnă  care se întind pe o perioadă lungă, în care se organizează mai multe petreceri în familie dar şi cu prieteni.

Casa pe care o prezentăm este unul dintre astfel de cazuri. Este o casă somptuoasă şi distinsă care aparţine unor anticari, mari colecţionari de artă. Pentru Sărbătorile de iarnă, aceştia au apelat la designerul Corina Săftescu care, cu ocazia renovării casei, au dorit şi o decorare festivă. Fiind vorba de un interior elegant şi plin de opera de artă cunoscutul designer a mers pe linia unor decoraţii tradiţionale dar stilul clasic a fost adus în cheie modernă.

Décor de sărbătoare

Casa este deschisă, cu spaţii largi, între care livingul, diningul şi bucătăria sunt dispuse longitudinal dar existând adiacent şi un splendid salon.

Diningul este mai intim, eleganta masă fiind bineînţeles extensibilă pentru cazul unor prieteni invitaţi.

Se remarcă deasemenea o frumoasă piesă centrală, aranjament clasic spectaculos şi elegant, mai puţin utilizat în festivităţile moderne.

Design interior festiv

Vom prezenta proiectul de design al parterului, întrucât aici au fost concentrate elementele noi şi de sărbătoare.

În primul rând se remarcă mobilierul stil, extrem de elegant precum şi splendidele opere de artă, tablouri şi statuete, care întregesc ansamblul. Colecţia de obiecte, tablouri şi mobiler reprezintă cele mai îndrăgite piese adunate de proprietari de-a lungul anilor.

Paleta cromatică este bogată, cu multe nuanţe diferite şi puternice dar care conduc către un tot unitar din punct de vedere cromatic. Roşu bordeaux, ciclamen roz, pulbere auriu întregesc aspectul de bogăţie. Oglinzile de sec. XIX măresc spaţiul.

Ambianţa de sărbătoare

În multitudinea de decoruri cu specific, atmosfera de Crăciun şi de sărbătoare, în care discretul brad împodobit joacă rolul tradiţional, este marcată de elegante decoraţii festive. Se remarcă coroniţa de brad ataşată de oglindă, superba girlandă poziţionată elegant deasupra şemineului precum şi diverse aranjamente şic cu crengi, conuri de brad şi globuri.

Confortul modern este adus de bucătăria şi biblioteca, desenate şi executate pe măsură de o firmă de mobilă din Satu- Mare. Mobilierul alb al bucătăriei aduce un suflu luminos, coloratului interior.

Toate corpurile de iluminat sunt de sec. XIX şi  început de secol XX. Covoarele sunt din prima jumătate a sec. XX.

Ţesăturile au imprimeuri bogate cu patternuri diferite, colorit divers, care se armonizează cu covoarele şi obiectele decorative de sticlă din bibliotecă. Noile draperii se încadrează perfect în décor şi paleta cromatică.

Finisajele şi decorul elegant se regăsesc şi în baia de serviciu cu pereţii vopsiţi în roşu bordo. O oglindă stil rococo atrage privirile, combinaţia de nuanţe de roşu şi aur şi operele de artă continuă aspectul festiv.

Foto: Sorin Săftescu

.