Între Phoenix şi Le Corbusier: de vorbă cu Costin Petrescu

Muzician şi arhitect, Costin Petry (Petrescu) este o adevărată legendă vie. A fost component al formaţiei Olimpic ’64, poate cel mai interesant grup rock pop din anii ’60 cu celebra operă beat Karma Kaliyuga (din păcate dispărută), apoi la celebra Phoenix, prezent pe cele mai reprezentative discuri ale grupului.

Mai puţin cunoscută este activitatea sa din grupul Hiperion cu Iancu Dumitrescu, poate şi din cauza muzicii de avangardă pe care o practica formaţia dar care, după cum mărturiseşte Costin Petrescu, i-a deschis noi orizonturi, nebănuite la începutul carierei sale muzicale.

Costin Petrescu în formaţia Phoenix, anul 1972

De altfel, pasiunea pentru artă nu s-a stins pentru Costin Petrescu, el pregătind chiar în zilele noastre un interesant proiect muzical pe care speră să îl lanseze în viitorul apropiat.

Costin Petrescu, şef de proiect la Cabinet J.J. Ory: bloc de locuinţe lângă Paris

Pentru a doua sa pasiune, arhitectura, a lucrat la un institut de proiectări în Bucureşti iar în Franţa, unde s-a stabilit de peste 40 de ani a participat la realizarea unor proiecte de arhitectură remarcabile. Puţini ştiu că a proiectat hoteluri în Liban.

Desen Notre Dame de Paris, Costin Petrescu

De altfel, Costin Petrescu este şi un desenator extrem de talentat şi nu întâmplătoare este relaţia sa de rudenie cu pictorul Costin Petrescu de la care a moştenit atât numele cât şi talentul.

Caracter dinamic, în ultimii ani, Costin Petrescu a început o carieră de scriitor, lucrând deja la al doilea roman. Prima sa carte, Între Phoenix şi Le Corbusier, este o atractivă poveste a vieţii sale, împărţită între pasiunile sale, muzica şi arhitectura. Sunt pasaje despre viaţa acelor ani, cu multe referiri la stilul de viaţă de atunci, evocarea cartierelor vechi din centrul Bucureştiului, figuri legendare precum şi povestiri nostalgice. Din păcate, cartea a fost epuizată dar este pe cale retipărirea sa într-un tiraj mai mare.

Coperta cărţii
Costin Petrescu, toboşar la Olimpic ’64
Banchet la Liceul Mihai Viteazu în anul 1967 cu Olimpic ’64 – Picky (Inglessis), Chubby (Dorin Liviu Zaharia), Costin (Petrescu), Cristian, Dinu, Teo
În turneu Phoenix, cu Mircea Florian

Costin Petrescu, şef de proiect la Delaage: Palatul Berlitz, transformat în centru mare de afaceri
Proiect Costin Petrescu: Imobil de birouri lângă Paris
Proiect Costin Petrescu: Faţada intrării la dormitoarele de studenţi, 2500 de paturi, în Campusul Universitar Hadath, lângă Beyrouth
Proiect Costin Petrescu: Business Bilding în nordul Parisului
Proiect Costin Petrescu: Business Bilding în nordul Parisului
Costin Petrescu antreprenor: staful societăţii Magic Sign la un târg internaţional de construcţii şi arhitectură la Bucureşti
Costin Petrescu, Desen pentru amenajarea unei sinagogi într-o hală dezafectată în nordul Parisului
Chilia Sf. Gheorghe văzută de la Schitul Sf. Ana, sept 2011, sepia, desen Costin Petrescu
Trio muzical. Costin Petrescu este nepotul pictorului Costin Petrescu, cel care a realizat Marea Frescă a Neamului de la Ateneul Român şi a pictat biserici
Sărutul şarpelui, desen Costin Petrescu, 2012

În galeria foto sunt surprinse mai multe aspecte despre activitatea şi realizările lui Costin Petrescu, unele mai puţin cunoscute.