Scenografie specială pentru expoziţiile de artă moderne

Fără îndoială că genul de expoziţii în care într-o sală albă sunt expuse pe pereţi în mod simplu operele de artă este de domeniul trecutului. Vizitatorii aşteaptă în asociere emoţii şi de alt tip. În primul rând operele contemporane expuse sunt supradimensionate, aceast fapt creând o ambianţă mai puternică. Sunt deasemenea asociate sunete, muzică, imagini digitale precum şi alte elemente.

Sunt folosite tehnologii de scenotehnică, sunet, lumini, echipamente video. Senzaţiile sunt întărite prin scenografii de teatru şi prin sisteme de iluminat speciale provenite din industria de entertainment şi producători TV, procedee care adaugă valoare şi interes operelor expuse.

Galerie de artă în Statele Unite, mai 2022, foto: Paula Craioveanu

Desigur că nu orice sală poate pune la dispoziţie astfel de aparate şi tehnologii prin care expoziţiile de artă devin adevărate spectacole. Deobicei muzeele sunt dotate cu astfel de echipamente şi pot organiza astfel de evenimente.

Meet Vincent van Gogh

Iată un exemplu. Expoziţia Meet Vincent van Gogh prezentată în nenumărate metropole (Londra, Buenos Aires, Santiago de Chile, Madrid, Lisabona, etc) prezintă lucrările celebre ale lui van Gogh în format mare (dar nu numai ale lui), dar şi dintre scrisorile sale, în căşti se aud vorbind personaje (artistul, fratele sau sora sa) în diverse momente cheie din viaţa sa şi care i-au influenţat decisiv operele.

De exemplu, când se întâlneşte cu Gaugain sau când descoperă că vrea să picteze sau când moare.Vizita se desfăşoară ca într-o piesă de teatru în care vizitatorul poate să interacţioneze. Apare o masă pe care sunt instrumente de desen, o oglindă iar vizitatorul este îndemnat să îşi realizeze propriul profil. În alt loc, pe un perete sunt proiectate nişte umbre, artistul şi fratele său fiind antrenaţi într-o discuţie rămasă în istorie.

Apare şi locul din cafenea unde se ducea precum şi desene şi imagini ale oraşului. Apoi imagini de la sanatoriul unde a fost internat precum şi scrisori originale. Totul e învăluit de muzică şi sunete. Este practic o piesă de teatru în care vizitatorul învaţă dar poate juca şi un rol activ.

Şi în România

Şi la noi se pot da exemple, în care sunt folosite măcar unele dintre elementele amintite. Expoziţiile anuale Art Safari  folosesc astfel de tehnici, în specla filme. În ceea ce proveşte expoziţiile de autor, Arcubul şi Muzeul Ţăranului Român sunt locaţii unde s+au desfăşurat astfel de evenimente. Depinde însă şi de artistul care expune.

Mirela Trăistaru, care are expertiză şi pe zona de scenografie şi film, a realizat astfel de expoziţii, anul acesta la Muzeul Ţăranului Român (Just Mirela) precum şi în urmă cu doi ani la Muzeul Literaturii Române.

Alt exemplu, expoziţia Doinei Levintza de la ARCUB  – Hanul Gabroveni, în urmă cu câteva luni, expoziţie cu ambianţă, cu nenumărate personaje de film şi teatru create de artist, cu proiecţii de filme.

Chiar în aceste zile, încă mai este deschisă expoziția de pictură Gelem, Gelem, Samudaripen, realizată într-o manieră instalativă, un adevărat spectacol dramatic al binecunoscutului artist vizual Eugen Raportoru, în sala Tancred Bănățeanu.

Foto: Ion Diamandi, Maria Vavila Diamandi (Meet Vincent van Gogh Santiago de Chile)

1 thought on “Scenografie specială pentru expoziţiile de artă moderne

Comments are closed.