Tendinţe: amenajarea grădinii în stil contemporan

“Grădina reprezintă un spaţiu mult mai relaxant decât camera de zi.  Gradul de relaxare este cu atât mai ridicat cu cât numărul elementelor naturale este mai mare” (studiu MedUni Viena)

Nu ştiu dacă este necesar să citim studiile. Vedem pe pielea noastră cât de importantă este grădina în izolare. Deja ne gândim cum va fi la vară. Târgul SPOGA+GAFA,  cel mai important eveniment pentru amenajarea grădinii şi terasei, ne oferă toate informaţiile şi fixează tendinţele.

Grădina, terasa sau  balconul, toate aceste spaţii trebuie să asigure cât mai multă relaxare şi confort. De aceea, funcţionalitatea rămâne foarte imporantă însă şi designul  aduce o contribuţie deosebită în acest sens. Deasemenea, aici poate fi şi loc de divertisment, de luat masa sau de petrecere a timpului cu prietenii.

  Ce e nou

Iată pe scurt care sunt noile tendinţe în amenajarea grădinii şi terasei. Zona de dining  se remarcă prin siluete subţiri şi fine. Bucătăria outdoor şi accesoriile inteligente sunt un adevărat must. Mobilierul rafinat din împletituri asigură accentele speciale. Culoarea hip pentru vară este roşu exploziv care are rolul să ne energizeze. Având la dispoziţie accesorii inteligente, conaisseur-ii vor avea parte de adevărate experienţe culinare în aer liber.

Mutăm toate funcţiunile casei în grădină

Dacă spațiul este cât de cât generos, ideea este de a se muta toate funcțiunile casei afară, în aer liber. Livingul va avea un aer de lounge, diningul este obligatoriu, la fel ca și bucărăria outdoor. Ideea de dormitor este preluată de șezlonguri cu protecție tip boltă sau baldachin precum și paturile de zi. În lipsa spațiului pentru piscină, există soluții practice dar și estetice pentru dușuri.

Ambianţa cozy şi relaxarea totală este exact ce se aşteaptă anul acesta de la spaţiile outdoor. Indiferent dacă este vorba de amenajarea grădinii, terasei sau balconului pentru realizarea acestul deziderat  recomandarea este de a se folosi mobilier elegant. Acesta este cel care va induce în primul rând un factor de bunăstare.  Piesele de mobilier sunt însoţite de accesorii cu siluete filigranate ce acoperă mai mute scopuri, în special în zona de dining.

În termeni de  culori, ambianța trebuie să fie luminoasă. Tendința spre roșu cherry nu face valuri numai legat de rujul de buze ci și în grădină. Combinația albastru (culoarea anului), verde și corai este deasemenea o soluție la care se poate apela cu succes.

Fanii gourmet sunt acasă în bucătăria outdoor. Preparatele au o calitate tot mai înaltă. Deasemenea și numărul de rețete la modă care pot fi folosite alături de produse suplimentare. Între acestea sunt diferitele tipuri de muștar sau condimente exotice. În afară de grătarele pe cărbuni, sunt oferite soluții mobile pentru terase sau balcoane. Deasemenea sisteme electrice fără emisii de CO2.

Siluete subțiri

Picioarele meselor de dinig precum și cele ale scaunelor sunt elegante și subțiri. Designul este grațios, înfățișarea pieselor este luminoasă iar funcționalitatea înaltă.

Materialul folosit este deobicei aluminiul extrudat care asigură atât design de calitate cât și greutate redusă.

Mobilierul este astfel ușor de mutat. La prima vedere minimaliste, piesele sunt echipate cu opțiuni și funcționalități practice. Acestea includ spătare și brațe ajustabile. Deasemenea, suporturi pentru ridicarea picioarelor şi șezute confortabile din fibre sintetice

Mobilierul în amenajarea grădinii

Pentru zona de dining, mesele sunt XXL, înalte, deobicei pătrate iar scaunele de tipul celor de bar. Tapițeria moale asigură confort total pe timpul servirii mesei.  O soluție la care se poate face deseori apel în amenajarea grădinii este reprezentată de bănci și banchete.

În ceea ce privește paleta de culori a mobilierului, aceasta merge pe două direcții. Combinația coral, albastru și verde sau pe nuanțe neutre ca gri, maro sau vinețiu.

În același timp, mobilierul de lounge este mai degrabă țesut, din materiale high tech. Acestea reinterpretează clasicele împletituri inspirate din natură. Ratanul și răchita se mențin în topul preferințelor, actualmente în combinație cu metal sau plastic.

Apar și multe inovaţii, între acestea menționându-se scaunele cu rotile. Este de remarcat și modul în care sunt realizate șezutul și spătarul (ce imprimă și aspectul final, mai noduros), din curele încolăcite și țesute în stil lanț. Moda pernelor și pernuțelor colorate cu modele vii și interesante (modă ce se manifestă de ani buni în cazul livingurilor moderne) se mută în lounge-ul outdoor. Aceasta mai ales în cazul în care mobilierul este în tonuri neutre.

Pufuri supradimensionate

O altă tendință este legată de șezutul neconvențional prin utilizarea pufurilor supradimensionate. Acestea sunt în topul preferințelor pentru tineri, în special în cazul party-urilor.

Moda actuală este de a sta întins în aer liber cât mai aproape de nivelul solului. În acest scop se folosesc alături de pufuri sau scaune plate albastru închis, paturi de zi cozy, leagăne tip Hollywood precum şi sezlonguri cu design extravagant.

Paleta de culori

Culoare robustă şi radiantă care atrage atenţia în orice situaţie, roşul este nuanţa care îşi găseşte drumul anul acesta în toate spaţiile de exterior. Culoarea emană atât seriozitate şi demnitate cât şi graţie şi frumuseţe. În paleta de nuanţe în tendinţe intră toate cele ale roşiilor cherry care amintesc de roşiile zemoase care se regăsesc în grădină

În ceea ce priveşte mobilierul şi accesoriile, tonurile de chili şi cele de somon reprezintă o alternativă potrivită. Toate aceste nuanţe pot fi combinate cu cele discrete de gri, alb sau negru.

Accesorii inteligente și decorații de grădină

Lumea rafinată a micii grădini, terasei şi balconului devine completă prin umbrele de soare compacte, covoare şi lămpi. Deasemenea sisteme de plante şi dotări pentru grădinar pentru grădinăritul urban, prin care pot fi folosite optim micile suprafeţe.

Un accent deosebit este pus pe crearea ambianței prin iluminat și sunet. În ceea ce privește iluminatul, se apelează tot mai des la soluții cu tehnologii LED. Deasemenea  lămpi solare, precum și soluții wireless. Muzica de fundal, cu calitate înaltă a sunetului este, la rândul său, un factor care asigură în prezent o ambianță specială. Aceasta mai ales în cazul petrecerilor, dar nu numai. În acest scop se poate apela la difuzoare în spirală pentru sisteme muzicale. O noutate este reprezentată, de exemplu,  de lansarea unui sistem, combinație între sunet, iluminat și combină frigorifică.

Și pentru lucrările din grădină există o multitudine de noutăți și accesorii inteligente. Între acestease regăsesc sisteme inteligente de irigare și roboții inteligenți de tuns iarba. Un accesoriu care prezintă la un capăt lopată iar la celălalt greblă sau un rezervor de apă în formă de picătură sunt alte exemple care demonstrează până unde poate să meargă inovația.

Densitatea plantelor va fi mică, florile fiind plantate pe lângă alei şi garduri. Deasemenea, pomii au rolul de a umbri locurile destinate relaxării. Deobicei gazonul este un must iar plantele pitice colorate și gardurile vii vor aranja foarte frumos  o astfel de grădină. La fel de căutate sunt și plantele suculente. Acestea sunt folosite ca și decor în cazul scărilor de piatră, de exemplu, sau de-a lungul unei alei.

Gourmet grilling

Bucătăriile outdoor  total echipate este trendul actual pentru gătitul în aer liber. Acesta poate fi asigurat prin soluții modulare și elemente încorporate elegante care frig carnea și coc legumele. Pentru acestea, prioritatea este reprezentată de multifuncționalitate, soluții inteligente și accesorii creative.  Printre astfel de accesorii moderne se pot enumera grătarele mobile şi soluții transportabile pentru weekend. Deasemenea seturi de cuțite speciale cum sunt cele pentru bânză, șorțuri răcoroase din piele, accesorii pentru controlul termometrelor, etc.

Foto: Messe Koeln

 

2 thoughts on “Tendinţe: amenajarea grădinii în stil contemporan

Comments are closed.