A fost finalizat proiectul de renovare al clădirii Baia Griviţa. O simplă zugrăvire a faţadei

Schelele au fost îndepărtate. Desigur faţă de cum arăta această clădire istorică, scorojită, cu frumoasele decoraţii deteriorate, acum edificiul are o faţă nouă. A fost înlocuit acoperişul în totalitate, finisajele de exterior au fost reabilitate şi s-a realizat zugrăvirea faţadei.

Menţionăm că Baia Griviţa este printre cele mai vechi băi din Bucureşti, fiind inaugurată de regina Maria, în decembrie 1897. Este una dintre primele băi publice care au beneficiat de lumină electrică.

O clădire istorică

Pe tot parcursul funcționarii, clădirea în care funcţionează Baia Grivița s-a aflat pe strada Sf. Voevozi la întersecția cu Calea Griviței, aproape de biserica și școala cu acest nume. Inițial clădirea a aparținut lui Abramovici și Harimovici. Bătrâna clădire, construită în stilul edificiilor publice de la 1900  a fost afectată de cutremurul din 1977 și în general, nu a benefiiat de o întreținere corespunzătoare. Cu toate acestea a continuat să funcționeze, degradându-se, până când a trebuit să fie închisă pentru renovare în 2000. Din fericire nu a fost demolată, ci reabilitată și redeschisă prima data în 2002, apoi în 2012. Cu toate acestea aspectul exterior, cât și faptul că este înconjurată de clădiri aflate într-o stare avansată de degradare sunt elemente care azi, în 2021 o fac extrem de neatractivă.

O renovare incompletă

Ce se poate spune despre renovarea recent realizată? Nu vrem să fim catalogaţI drept cusurgii, dar renovarea pare a fi făcută pentru a fi doar bifată ca atare. Se vede de la o poştă că executanţii nu au fost nişte meseriaşi în reabilitări iar materialele nu sunt de cea mai bună calitate, aşa cum ar fi cazul pentru o astfel de clădire cu nare valoare istoică şi arhitecturală. Deh! criteriul preţului cel mai mic la achiziţii se potriveşte ca nuca în perete la renovările caselor de patrimoniu. Vopselele sunt prea noi şi puţin cam stridente. Ar fi trebuit ceva antichizat. Acoperişul din tablă care luceşte în soare aduce cu dintele metalic al unei danturi. Pare un contrast deplorabil faţă de parterul clădirii care nu a fost renovat (probabil că este altul proprietarul).

Cel mai urât se vede în cazul uşii de dimensiunu foarte mari de pe colt, vopsită într-un maro care nu are nici o legătură cu tot ansamblul iar această uşă nu a fost revopsită. AcelaşI contrast apare între clădirea Băii Griviţa şi cea lipită de ea şi realizată iniţial cam în acelaşi stil. Primarul General, Nicuşor Dan, promitea discuţii cu proprietarii şi realizarea de înţelegeri amiabile, cu sens de parteneriat.

Cât despre interior şi noi dotări astfel încât baia să devină contemporană, nu putem spune absolut nimic, deoarece  nu au existat. A fost deci vorba nu despre o reabilitare ci numai de o renovare a faţadei, şi aceea nu în totalitate. La atât pare să se rezumă proiectul din acest an.