Bucureşti, oraş Art Deco – discuţie cu Dragoş Dogaru

Cu cine altcineva am fi putut vorbi despre arhitectura Art Deco din Bucureşti decât cu Dragoş Dogaru care este chiar  promotorul proiectului B:MAD “Clădiri din București: Modernism Art Deco”.

Prin acest proiect, Dragoş a (re)pus în evidenţă patrimoniul arhitectectural modernist Art Deco al Bucureştiului, atrăgând atenţia asupra necesității de a fi conservat și de a fi perceput drept spaţiu viu al orașului. Asta se întâmpla în anul 2018. Deci o discuţie extrem de interesantă în care aflăm nu numai istoria stilului Art Deco de la noi dar şi cum a fost influenţat de formele geometrice îndrăznețe ale cubismului, de stilul Art Nouveau şi în special de arhitectura modernistă.

Au urmat 3 cărţi pe această temă coordonate de Dragoş care, prin impactul şi succesul avut, demonstrează că publicul larg şi locuitorii oraşului sunt interesaţi de aceste abordări şi proiecte. Spunem proiecte pentru că Dragoş nu se opreşte aici.

Câteva generaţii de arhitecţi de după Revoluţie au abordat practic numai tematica arhitecturii neoromâneşti şi influenţele franceze (Micul Paris), lăsând tema ART DECO nereprezentată pe măsura importanţei ei. Noul proiect al lui Dragoş Dogaru este includerea arhitecturii ART DECO a Bucureştiului în patrimoniul UNESCO, aşa cum a reuşit oraşul Mumbai cu cele 600 de clădiri Art Deco, în timp ce, în Capitală sunt deja identificate 525 pe harta www.artdecobucharest.ro. Iar Dragoş Dogaru, care a descoperit acest patrimoniu mergând prin oraş cu bicicleta, apreciază că numărul total ar putea fi chiar 2000 de clădiri. Alături de clădiri, este semnalată şi diversitatea decoraţiunilor esterioare pe acestea. Ca un exemplu elocvent sunt decoraţiile cu maimuşte şi fazani surprinse de fotografiile lui Arthur Țințu,.

Desigur, în spatele acestui proiect, alături de Dragoş Dogaru stau mai mulţi arhitecţi care au identificat, fotografiat şi documentat clădiri Art Deco din Bucureşti. Iar tot acest proces este în curs de derulare. Aşa cum spune şi Dragoş, valoarea acestui patrimoniu constă atât în diversitatea clădirilor, de la case şi blocuri de apartamente rezidenţiale, la clădiri şi instituţii publice, hoteluri şi imobile funcţionaliste cât în varietatea decoraţiunilor care însoţesc aceste clădiri. Multe dintre acestea sunt monumente istorice, din păcate nevizitate.

Alături de toate acestea, mai ales că Dragoş Dogaru este designer de produs, coordonator de proiecte culturale, graphic designer, fotograf, discuţia se poartă pe cazuri concrete, în care concluzia este una singură: patrimoniul Art Deco din Bucureşti este extrem de valoros, construcții unice şi trebuie înclus în patrimoniul UNESCO. Pentru aceasta este nevoie de un efort considerabil, şi anume de renovare şi punere în valoare a acestor immobile, considerând atât vechimea lor cât şi faptul că nu au fost întreţinute şi multe sunt degradate.

“Hai să ne oprim din aceasă scară a măgarului, să ne oprim cu modernizarea şi să apreciem ceea ce avem”, spune în final Dragoş Dogaru.

Foto: Dragoş Dogaru