Au apărut urzicile, loboda şi leurda

Vemea bună a făcut ca încă de o săptămână să apară în pieţe, mai devreme ca deobicei, plantele verzi de primăvară: urzicile, loboda, leurda şi spanacul. Toate sunt foarte sănătoase şi recomandate. În plus, suntem în perioada postului de Paşte şi, cu atât mai mult, pot fi consumate chiar zilnic.

Dacă spanacul s-a mai găsit în timpul iernii (unde mai pui că există și varianta celui congelat), pentru urzici nu avem alternative. După ce că sunt așa de „prețioase”, urzicile nici nu au viață îndelungată, devenind improprii consumului dacă sunt prea.. mature. Așa că nu mai e de așteptat. Atenţie, nu se găsesc la Mega Image sau la Carrefour, ci numai în pieţele agroalimentare.

De ce ar trebui să mănânci aceste alimente? În primul rând pentru că sunt în măsură să revitalizeze întregul organism datorită conținutului complex de vitamine (A,B, C și K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu și siliciu), proteine și glucide. În afară de aportul de vitamine și minerale, înțepătoarele urzici combat anemia, ajută la secreția bilei, scad nivelul glicemiei (fiind recomandate în special diabeticilor) și ameliorează afecțiunile renale și circulatorii. O cură de urzici detoxifiază organismul și „curăță sângele”, asta pe lângă faptul că reprezintă un preparat culinar delicios.

Dacă leurda se consumă ca salata iar din lobodă se poate face destul de uşor un borş, în schimb urzicile şi spanacul se prepare mai  greu

O reţetă de preparare urzici

Ingrediente

1kg de urzici (sau 7-8 grămăjoare)

100 g de unt (sau 50 ml de ulei dacă le faci de post)

două linguri de făină,

o ceapă

o căpățână de usturoi.

Mod de preparare

Cea mai complicată parte a rețetei este curățarea și spălarea urzicilor. Trebuie făcute cu mare atenție, pentru că urzicile pot fi amestecate cu alte ierburi sau chiar fragmente de rădăcini, având în vedere mediul în care cresc. După ce au fost curățate și spălate foarte bine, în mai multe ape, la final se lasă să stea o oră într-un vas cu apă rece în care ai adăugat două lingurițe de sare. Separat se pune la fiert apă într-un vas încăpător, se adaugă o linguriță de sare și se fierb urzicile circa 20 de minute. Răstoarnă-le apoi în strecurătoare și lasă-le să se scurgă bine. (Nu arunca apa în care au fiert! După ce s-au scurs și răcit puțin, cu ajutorul blenderului transformă-le în piure. Se poate consuma însă şi ca lichid, se poate bea deşi mulţi nu apreciază gustul.

Toacă ceapa mărunt și călește-o puțin în unt sau ulei, apoi pune piureul de urzici. Adaugă zeama în care au fiert cât să le acopere . Lasă să fiarbă cam 15 minute. Dizolvă făina în puțină zeamă în care au fiert urzicile și răstoarnă în mâncare, dar amestecă permanent pentru a nu se prinde de cratiță. Când urzicile sunt bine fierte și mâncarea s-a îngroșat, căpătând consistență, stinge focul și adaugă usturoiul zdrobit. Se servește cu mămăliguță.