Ce ziceţi despre desfiinţarea mansardei şi aducerea casei la standarde contemporane?

Urmare a lipsei de spaţii locuibile o soluţie pentru casele vechi este amenajarea şi transformarea podului într-un loft. Un astfel de spaţiu de mansardă poate avea o atracţie specială datorită volumului atipic şi al pereţilor înclinaţi. Un alt tip de soluţie, mai puţin prezentat este cazul invers, şi anume, desfiinţarea tavanului şi renunţarea la spaţiul de mansardă. Acest lucru se pretează în special la casele de dimensiuni mai mici. Desigur este nevoie de un proiect iar şantierul va fi stresant. Rezultatul însă este că locuinţa va căpăta o înălţime mult mai mare, spaţialitate şi o personalitate sporită respectând în același timp caracterul original al arhitecturii. Deschiderile pot deveni mai generoase, aşa cum este tendinţa actuală. Nu mai puţin important este faptul că locuinţa va putea beneficia la interior de mai multă lumină naturală venită prin luminatoare, lucarnele originale precum şi prin montarea de ferestre de mansardă. Expunem în continuare un astfel de proiect realizat în cazul unei case din Canada.

Studiu de caz

O casă mică din cărămidă situată pe strada Louis-Hémon din Montreal a suferit recent o transformare majoră. Această reședință a rămas practic neschimbată de la construirea ei în anii 1950.

Proiectul a constat în crearea de noi spații de locuit, luminoase, plăcute și mai adaptate unui stil de viață contemporan, respectând în același timp caracterul original al reședinței.

Concept și strategie

Casa era într-un cartier plin de viață, orientat spre familie. Studioul de arhitectură Isadesign, ales pentru a  reliza proiectul de reabilitare a locuinţei, a decis că era necesar să se găsească echilibrul volumetric între partea existentă a clădirii și adaosul arhitectural, promovând în același timp armonia. cu cartierul. În plus, a fost esențial să se păstreze elementele cheie ale arhitecturii existente, şi anume, pantele acoperișului, lucarna și volumul caracteristic al locuinței. Au fost propuse noi materiale de finisare pentru a insufla caracter și renovarea instalaţiilor. Pe lângă aceste modificări, mansarda, un spațiu nefolosit și înghesuit, a fost înlăturată. Tocmai prin această s-a reușit aducerea luminii naturale în interiorul locuinţei și să se maximizeze înălţimea casei, sporind în același timp caracterul acesteia.

Principala modificare adusă fațadei posterioare originale a fost integrarea unor deschideri mai generoase. Ferestrele și ușile noi, de dimensiuni mari, urmează ritmul tipologiei clădirii. Mai mult, prin aceste modificări, legătura dintre interior și exterior devine parte integrantă a conceptului și scaldă spațiul în mai multă lumină, oferind astfel zonelor de locuit comune un loc plăcut de şedere.

Arhitecţii au explicat că au adus un plus distinctiv prin crearea unei distanțe între volume pentru a stabili un dialog de respect arhitectural, făcând să respire clădirea existentă. Contrastând prin simplitatea sa, noua aripă joacă pe ideea de mister, pentru că în acesta din urmă sunt ascunse spațiile private.

Distribuția spațiilor

În amenajarea originală, camerele au fost împărțite într-o zonă privată în jurul dormitoarelor și o zonă comună în jurul sufrageriei. Această configurație a fost modernizată și transpusă în noua amenajare prin implementarea unui volum care adăpostește zonele sociale ale casei, și zone private, care se desfășoară în cadrul volumului adiacent. De la intrare sunt deschise zonele de locuit pentru familie.

Livingul, bucătăria și sufrageria au fost grupate pentru a forma un singur living mare în inima casei și, în același timp, pentru a beneficia de tavanul foarte înalt.Acum, suprafaţa locuibilă a casei este de 223 de metri pătraţi.

Stil de viaţă

Fiind bucătar, era important ca proprietarul să aibă o bucătărie centrală care să-i permită să lucreze şi să se distreze. Dornic să-și împărtășească pasiunea culinară oaspeților săi, bucătăria acționează ca un loc de demonstrație și socializare. Peretele mare al dulapului creează un aspect teatral, atragând privirea în bucătărie cu înălțimea sa impunătoare și detaliile unice.

Designerii s-au inspirat din pereții mari de depozitare ai barurilor din restaurante, care servesc drept elemente centrale și sunt semnături ale locurilor festive. În acest sens, pe insulă este amplasată un coș de gheață, permițând proprietarului să adapteze spațiul la petreceri, în timp ce o cramă pune la îndemână colecția lor privată de vinuri. În spatele bucătăriei, scara leagă cele două pavilioane, jucându-se pe nivele. Camerele pentru copii și o cameră de familie sunt situate la nivelul inferior.

La nivelul superior, cu vedere la spațiul central de locuit, se află suita matrimonială, formată dintr-un dormitor și o baie completă. Situată deasupra garajului, suita principală are un balcon în față, permițând ocupanților săi să se bucure de diminețile însorite.

Materiale folosite

Materialele clasice precum nucul negru, cuarțul cu efect de marmură, alama și terazzo au fost folosite în acest proiect pentru a crea un discurs cu tipologia arhitecturală originală. Continuitatea materialului a fost realizată în toate spațiile pentru a contribui la o impresie de fluiditate. De altfel, esența proiectului a constat în cărămida, relizându-se în plus, o placare metalică. La interior au fost folosite cuarțul cu efect de marmură, alama, terrazzo, nuc negru.

Material realizat cu sprijinul V2Com.