Cum alegem şi cum întreţinem ferestrele

În ultimii ani, proprietarii au devenit tot mai deschiși să privească alegerea unei ferestre ca pe o investiție pe termen lung, pe fondul a trei criterii: durabilitate, capacitate de izolare și estetică, fie că vorbim despre culoare, textură sau finisaje. Implicit, au devenit tot mai atenți la calitatea și profesionalismul montajului, care susțin toate aceste elemente.

Din păcate, mulţi proprietari consideră că, după achiziţionarea unor ferester, chiar şi în cazul unora de calitate, nu mai este neceasră şi o întreţinere a lor. Speciaiştii recomandă însă cu tărie acest lucru.  

Soluții noi de funcționalitate şi design

Funcționalitatea și designul sunt doi parametri extrem de importanţi pe care noile sisteme sau accesorii introduse pe piaţă răspund cerințelor estetice tot mai diversificate ale consumatorilor finali – cumpărătorii de tâmplărie.

Spre exemplu, cele mai apreciate sisteme din ultimii ani dispun de șapte camere interioare, lucru care asigură o mai bună izolare termică, în același timp fiind disponibil în peste 50 de culori din paletar, atât înfoliat integral, cât și personalizat la interiorul sau la exteriorul locuinței. Mai mult, astfel de sisteme susțin inclusiv placări cu aluminiu la exterior – tocmai pentru a permite adaptarea la orice stil și concept de design, pentru că permite vopsirea electrostatică în orice nuanță RAL – „standardul” de culoare utilizat în Europa.

Odată cu schimbarea percepției asupra alegerii ferestrelor, și gusturile românilor s-au diversificat; albul rămâne în topul preferințelor, dar în ultimii ani achiziția ferestrelor colorate a căpătat o pondere tot mai mare în vânzări. În linie cu tendințele europene în design, românii aleg tot mai des ferestre cu imitații de esențe lemnoase sau în culori închise, cum ar fi gri. Una dintre tehnologiile care au crescut rapid în topul preferinţelor este cea care asigură aspectul catifelat al suprafețelor de profil PVC, anti-murdărie și mult mai rezistent la intemperii.

O altă tendinţă manifestându-se mai întâi în țările vestice și, recent, și în România este creșterea preferinței pentru deschiderile cu suprafețe vitrate mari, pentru un plus de luminozitate la interior. Vitrarea unei astfel de suprafețe implică o mai mare presiune aplicată profilului. Producerea de sisteme extrudate încadrate în clasa A de calitate, mult mai rezistente, ajută beneficiarul să obțină deschideri mult mai mari decât pot oferi sistemele de clasă inferioară.

Există soluții și pentru cei care nu vor să își schimbe ferestrele sau care le-au schimbat recent și simt nevoia unei îmbunătățiri din punct de vedere al funcționalității. Spre exemplu, cu timpul poate fi adăugat și un sistem de ventilație, care asigură schimbul controlat de aer, eliminând, astfel, umiditatea și problemele pe care le poate genera aceasta.

5 criterii esenţiale pentru alegerea unor ferestre de calitate

Ferestrele și ușile sunt cele mai importante elemente din structura unei case, de calitatea și rezistența lor depinzând confortul. Sunt mai multe aspectele de care trebuie să țină cont pentru a alege cele mai bune ferestre pentru locuinţă., între cele mai importante fiind: materialul şi structura tâmplăriei, geamul termoizolator,

Materialul și structura tâmplăriei

Față de ramele clasice din lemn sau cele din aluminiu, profilele PVC (policlorură de vinil) pot asigura cel mai bun coeficient de izolare termică și fonică în condiţiile unui raport calitate-preț superior. Izolarea este cu atât mai bună cu cât profilul tâmplăriei este compus din mai multe camere interioare de izolare, arhitectura lor interioară, precum şi adâncimea de încastrare în zid. Iar o fereastră cu adevărat durabilă trebuie să respecte aceste criterii, fiind totodată adaptată zonei geografice în care se află locuința. Pentru clima din țara noastră, specialiştii recomandă profilele PVC care cuprind cel puțin 5 camere interioare de izolare (actualmente se merge la 7 camere) și o lățime de încastrare în zid de minimum 70 mm.

Geamul termoizolator

Un profil puternic este completat de un pachet de sticlă adecvat, care cuprinde două, trei , cinci sau chiar şapte foi de geam. Acest sistem modern izolează mai bine din punct de vedere termic și fonic, față de cel clasic, compus dintr-o singură foaie de geam. Și pentru că suntem încă în sezonul rece, când locuința trebuie să fie cât mai călduroasă, acest ansamblu va asigura un confort termic sporit, limitând pierderile de căldură.

În lunile de vară, însă, locuința trebuie să fie cât mai ferită de razele dogoritoare ale soarelui, iar pentru acest lucru se poate opta pentru un pachet de sticla reflexivă care va face față cu brio chiar și celor mai însorite zile. În plus, sistemele de umbrire precum obloanele (metoda tradițională de umbrire) sau rulourile (cea mai modernă soluție de umbrire a ferestrelor) vor proteja ferestrele împotriva radiațiilor solare și a intemperiilor. Nu în ultimul rând, acestea vor reduce și mai mult nivelul de zgomot şi vor oferi și mai multă intimitate.

Spre deosebire de tâmplăria tradițională din lemn, profilele de tip PVC sunt foarte ușor de curățat și întreținut.

Cum întreținem corect o fereastră?

Specialiştii avertizează că întreținerea corectă a ferestrei este unul dintre cei mai importanți factori care asigură durabilitatea acestora, fie că vorbim despre reguli esențiale, până la rutina de curățare. Carențele de întreținere, mai ales în combinație cu influențele de mediu, pot determina daune permanente ale suprafeței, precum îngălbenirea profilelor albe, zgârierea sau decolorarea suprafețelor colorate. Imediat după montarea ferestrelor, este importantă îndepărtarea foliei de protecție, pentru că ea va deveni tot mai greu de înlăturat pe măsură ce crește expunerea la soare.

Prioritară este și îndepărtarea eventualelor pete de vopsea, mortar, adeziv sau alte produse, folosind săpun cu pH neutru și perii sau bureți neabrazivi. Pe termen lung, profilul de PVC poate fi curățat cu soluții de concentrație slabă, săpun cu pH neutru sau formule recomandate de furnizorul profilului. Apa murdară, precum și reziduurile care nu sunt provocate de fenomene meteorologice naturale, cum ar fi crema cu factor de protecție solară, pot lăsa pete pe suprafața profilului. Mai mult, este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate reglaje ale tâmplăriei, mai ales la schimbările de temperatură.

Cum se înlocuieşte un geam termopan spart

Se poate întâmpla şi aşa ceva. Pentru înlocuire, mai întâi se elimina cioburile sau parţile mai mici de geam, ce au fost dispersate în interiorul camerei. Se utilizează capul rotund al unui ciocan special pentru feronerie pentru a sparge geamul rămas încâ să se cumuleze fiecare bucată de sticlă în parte. Şurubelniţa este ideală pentru a îndeparta acel chit negru ce prinde geamul de sistemul de feronerie. Aceasta, precum şi conturul de geam se curăţă prin aplicarea unui strat gros de ulei pe toată dimensiunea ramei ferestrei. Peste acesta se va aplica noul chit, ce are menirea de a rezista mult mai mult. Apoi, se aplică un strat foarte subţire de chit în jurul cadrului pe care va fi instalat noul geam şi care va acţiona ca o pernă de amortizare pentru geamul ce urmeaza a fi introdus în sistem

Foto: pinterest

Material realizat cu sprijinul VEKA România