Peach Fuzz, culoarea anului 2024

Pantone și-a dezvăluit culoarea anului pentru 2024 şi a anunţat-o în cadrul unui webinar care a avut loc astăzi. Peach Fuzz un bej-piersică moale despre care institutul, specializat pe teme de culoare, spune că este menită să întruchipeze “dorința noastră de a ne hrăni pe noi înșine și pe ceilalți”.

Prin această alegere, Pantone a reuşit să îmbine mai multe tendinţe care începuseră deja să se dezvolte de ceva timp: inspiraţia din natură, nuanţele moi, suprafeţe şi obiecte plăcute la atingere şi care energizează.

Numele acestei culori romantice reflectă senzualitatea tactilă asociată cu această nuanţă: piersicile catifelate, penele moi de marabou, satinul şi mătăsurile netede de epocă, toate acestea ne vin în minte când ne gândim la combinaţia de roz şi portocaliu..

Pentru Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute, Peach Fuzz este o culoare potrivită pentru momentul în care trăim, o reflectare a nevoilor și dorințelor umane de bază pe care mulți le pot simți în mijlocul vremurilor dificile: “Este o nuanță caldă și confortabilă. Și este foarte tactilă. Simțim că într-un moment ca acesta, tactilitatea este cu adevărat importantă: să atingem alți oameni și să-i adunăm în casele noastre.”

Inspirația din spatele nuanţei Peach Fuzz ca şi al celei numite  Apricot Crush provine din dorința de a infuza creativitate și pozitivitate în viața noastră. Culoarea se inspiră din recolta bogată a naturii, amintind de fructele sărutate de soare care se găsesc în livezile înfloritoare. Strălucirea  fructului și bucuria pe care o aduce servesc ca o metaforă pentru îmbrățișarea noilor începuturi și experiențe vibrante. Acestea încapsulează esența creșterii, a vitalității și a entuziasmului de a îmbrățișa viitorul.

Culoarea de piersică, moda şi designul

De altfel, nuanțele de piersică au fost o parte integrantă a propunerilor caselor italiene de modă pentru sezonul primăvară-vară 2024, în special la Milano. Gucci, Jil Sander și Sportmax au dat tonul în acest sens. Nuanţele de piersică erau deasemenea anunţate încă la sezonul toamnă-iarnă 2023.

Vestitul designer Jil Sanders a anticipat alegerea culorii de piersică drept culoarea anului

La petrecerea de după Oscars Vanity Fair, Hilary Duff a purtat o rochie Dolce & Gabbana în nuanțe de piersică, inspirată din lenjerie. La scurt timp după aceasta, Uma Thurman a participat la Women Making History Awards într-o rochie din gabardină Prada în aceeași culoare.

Mari vedete, Beyonce şi Uma Thurman, în nuanţe de piersică

Nuanţa aleasă drept culoarea anului 2024 se potriveşte perfect pentru draperii zugrăvitul pereţilor, faianţă sau tapiţeriile de mobilier.

Deasemenea şi în cazul decoraţiilor şi accesoriilor, cum sunt obiectele ceramice. Astfel că, fără îndoială, vom vedea în anul viitor decoruri care vor abunda în nuanţe de piersică.