Micile cafenele de cartier, un succes

În ultimii ani micile cafenele s-au înmulţit în ritm constant şi sunt din ce în ce mai mult frecventate. Plasate în zone centrale sau în cartiere obişnuite, o astfel de cafenea nu are nevoie mai mult de 10-15 metri pătraţi, iar în unele cazuri, în zone mai aglomerate, investitorii se mulţumesc chiar cu mult mai puţin. Tendinţa este acum mai pregnantă. Aceste mici locaţii având maxim 3-4 măsuţe în interior s-au extins şi afară, pe trotuar, pe terase încăpând încă 2-3 măsuţe iar cum vremea este foarte bună mulţi optează pentru o cafea sau un suc într-o ambianţă liniştită.

Investiţia nu este mare iar succesul ţine mult de abilitatea proprietarului de a organiza o ambianţă plăcută, cozy, şi de a oferi o gamă largă de produse. Alegerea unui mobilier adecvat precum şi decorul sunt deosebit de importante.  Multe dintre aceste cafenele sunt afaceri de familie iniţiate de tineri. Nu neapărat aceştia îşi pot permite de la început să apeleze la un designer pentru amenajarea locului. Creativitatea, imaginaţia şi  inventivitatea acestora pot juca un rol important deoarece fiecare detaliu contează. Chiar dacă spaţiul este mic se poate apela la diverse soluţii de design.

Afişele şi posterele inspirate, reclamele cu tentă retro, mici decoraţiuni, pernuţele decorative, fotografii cu Bucureştiul interbelic, plante şi flori, pot contribui din plin la o atmosferă relaxantă. Iluminatul este deasemenea important ca şi un fundal muzical în surdină, de preferinţă ambiental.

Pentru clienţi este importantă intimitatea dar pentru cei mai tineri şi posibilitatea de a se aduna în mici grupuri de 4 – 5 persoane pentru socializare. Dimineţile pot fi locuri ideale pentru micul dejun, mai ales când se pot servi aici şi produse de patiserie. Cafenelele situate în proximitatea liceelor cunosc o afluenţă când, la terminarea orelor, elevii vin la o cafea sau o citronadă. Şi pentru cei care lucrează, orele de prânz sau după terminarea programului de lucru, petrecerea unei ore la o cafea este un bun prilej de relaxare. Afacerea este susţinută de multitudinea de tipuri de cafea care se pot servi, de la cele clasice la capucino, cafe late, dar şi diverse smoothie-uri.

După cum se ştie, în prezent sunt multe persoane care nu se mai deplasează la biroul firmei şi lucrează de la distanţă iar unii dintre aceştia preferă să efectueze lucrul la un laptop într-un loc public, eventual în aer liber.

Station Coffy House

Iată şi un exemplu reuşit de cafenea care în scurt timp a devenit un loc foarte agreat nu numai de persoanele din cartier. Plasată într-un loc nu neapărat foarte circulat, la intersecţia bulevardelor Duca şi Cuza, micuţa cafenea Station Coffy House  cu terasă atrage prin designul eclectic inspirat şi atmosfera relaxantă pe care o degajă.

Pe vremuri, în acest spaţiu funcţiona o sifonerie, apoi o agenţie funerară. Locul era sărăcăcios şi trist şi puţinii trecători rar se opreau aici. Astăzi pare că înfloreşte, este animat, mai ales că în imediata vecinătate este o florărie care întregeşte un decor colorat cu flori şi plante.

Cafeneaua Station Coffy House serveşte nu mai puţin de 15 sorturi de cafea dar şi produse de patiserie şi diverse alte băuturi. Chiar şi copiii din cartier îndrăgesc acest loc şi se simt foarte importanţi să comande aici o ciocolată caldă cu un croissant sau să savureze o îngheţată făcută manual.

“Am o experienţă în domeniul HORECA şi am lucrat 5 ani în Anglia inclusiv la o cafenea. Am văzut că astfel de întreprinderi cunosc succes iar cum am plecat din ţară cu gândul de a mă întoarce şi având strânşi ceva bani am decis să încerc această afacere în oraşul meu. În căutarea unei locaţii potrivite, am luat Bucureştiul la pas şi, ajuns în acest loc, l-am “simţit” imediat şi am ştiut că aici voi construi noul magazin. Întâmplarea face ca exact atunci spaţiul să fie oferit pentru închiriere. Nu am stat deloc pe gânduri iar la amenajare şi decorare am primit un important ajutor din partea fiicei mele liceană. Am început în plină pandemie iar deşi reglementările de atunci nu-mi permiteau să servesc în local ci numai să vând la pachet pot spune că afacerea a mers. Cred că succesul acesteia se datorează nu numai varietăţii ofertei şi ambianţei localului ci în primul rând calităţii produselor şi serviciului, consecvenţei cu care o asigurăm. Oricum, mă gândesc deja să mai deschid încă o astfel de cafenea” spune tânărul patron Virgil povestea lui Station Coffy House.

Eugen stă la doi paşi de cafeneaua Station Coffy House într-o casă cu curte unde nu de puţine ori îşi bea cafeaua. Deseori însă vine cu soţia şi cu fiica la cafenea unde socializează cu prieteni.

Dave este american şi lucrează în România pentru armata americană. Locuieşte într-un apartament, în apropiere, pe Bulevardul Nicolae Titulescu. Aproape în fiecare zi vine şi lucrează pe laptopul său la Station Coffy House, unde îşi are locul şi masa proprie lângă geam. “Nu-mi place să beau cafeaua singur şi nici să lucrez acasă. La cafenea este mult mai distractiv”, spune Dave.

Foto: Ion Diamandi