Top proiecte rezidenţiale Archilovers

Cunoscuta agenţie media Archilovers face public topul celor mai interesante proiecte rezidenţiale date în folosinţă în această vară de către cunoscute birouri de arhitectură din lume. Topul este dominat de proiecte de arhitectură (case familiale) dar se regăsesc şi proiecte de interior. Din punct de vedere geografic, proiectele se regăsesc în zone extrem de diferite: Spania, Olanda, Mexico, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Italia, Australia, etc.

Este dificil să tragem o concluzie privind tendinţele mai ales că proiectele selectate sunt foarte diverse, multe atipice. Nu ştim nici criteriile de selecţe dar bănuim că este vorba despre inovaţie şi abilitatea arhitecţilor de a găsi soluţii particulare pentru orice situaţie.

Casa Solo, Spania

Totuşi se pot observa şi câteva puncte comune. Deschiderile panoramice foarte largi este unul dintre ele. Se poate evidenţia deasemenea lipsa vecinilor precum şi a îngrădirii proprietăţii. Întâmplător sau nu, locaţiile sunt terenuri întinse sau, cum am spune noi, o casă în mijlocul câmpului.

AdH House, Mexico

În ceea ce priveşte designul de interior, aici minimalismul este parcă de la sine înţeles. Un fotoliu în faţa unei ferestre imense cu o privelişte frumoasă pare a fi o amenajare suficientă a încăperii.

Arhitecţii sunt în primul rând interesaţi de materialele şi soluţiile constructive, organizarea şi volumetriile construcţiei precum şi finisajele. Deasemenea şi de sustenabilitate şi consum redus de energie. Decorul de interior pare că nu intră în sfera lor de interes.

Casa Sull’altopiano ibleo (Italia)

Casa unifamilială este un paralelipiped, un volum pur, care tinde să se închidă în raport cu terenurile agricole din jur pentru a păstra în interior un spațiu mai intim.

Curtea, o cameră mare în aer liber, reprezintă un spațiu în care camerele principale ale casei se deschid și se raportează între ele. Construcţia se deschide spre exterior în două puncte, prin acoperiş. Cadre metalice glisante poziționate în cele două deschideri ale curții îndeplinesc funcția de protecție fără a se renunța la panoram[.

Apartament Magic Box Viladecans (Spania)

Într-o casă de familie veche cu două etaje situată în centrul orașului Viladecans, un oraș industrial situat pe  centura din Barcelona, ​​o nouă generație, un cuplu și cele două fiice ale acestora au decis să recondiționeze parterul, ocupat anterior de bunici, să-l aloce la propria casă, în timp ce părinții vor continua să locuiască la etaj. Arhirecţii de la PEZO VON ELLRICHSHAUSEN au realizat proiectul astfel ca  accesul de pe stradă rămâne comun, iar intervenția începe în holul de la intrare. Casa, cu o poziție de colț, este caracterizată de un perete structural care se desfășoară longitudinal și creează două intrări bine definite pe fiecare parte. De la început, s-a decis să nu se intervină asupra structuri clădiriii, astfel că acest zid a devenit o coloană vertebrală a noii propuneri, care a avut în vedere demolarea restului pereților despărțitori interni.

 În acest fel, de la intrare, se deschide o sală spațioasă, alcătuită dintr-o serie de planuri/partiții care se înfrânează între ele. Este un anunţ încă de la intrare că este vorba de un limbaj nou, deschizând și goluri în spaţiile superioare pentru a permite lumina din exterior intră în această zonă. În continuare, o bucătărie comună și un spațiu de luat masa se conectează la grădina exterioară, cu vegetație conectată la interior printr-o bancă longitudinală care alunecă în deschiderea ferestrei (mărită în raport cu dimensiunea inițială). Fereastra în sine a fost așezată pe fața exterioară a planului fațadei, făcând-o invizibilă din interior şi creând senzația de a fi în contact strâns cu exteriorul. Pe partea cealaltă a peretelui portant, este dezvoltat un continuum de camere, care comunică cu propriile

La interior, încăperile comunică între ele prin intermediul unor conexiuni alternative. Aceasta sporeşte experiența spațială și complexitatea interioară a casei, deoarece există întotdeauna două modalități de a ajunge în același loc. Cele două dormitoare destinate fiicelor sunt de fapt un singur spațiu. În acesta se află cutia magică la mijloc. Un volum abstract, ca o cutie de bijuterii-surpriză, din alamă, aurie și strălucitoare. Aceasta înglobează dulapurile dar și un pasaj secret între cele două dormitoare prin ușa centrală. Au fost realizate şi câteva intervenții de culoare, care evidențiază subtil tranziția între spații, alinierea semnelor de culoare cu extensia axelor, unele vizibile (aliniate la elemente construite), iar altele invizibile.

Vila Tonden (Olanda)

Vila este compusă din trei volume fiecare în formă de casă. Fațadele îmbrățișează diferite terase, cu vedere la câmpurile înconjurătoare și pădure. Utilizarea ușilor glisante întărește conexiunile interioare.

Holul de intrare cu o fereastră de lectură este conectat deschis la spațiul principal de locuit. Cu deschideri orientate în trei direcții în timp ce camera de zi urmează soarele. Două uși glisante mari de sticlă se deschid spre o terasă și estompează liniile dintre interior și exterior. Cu structura de acoperiș din lemn lăsată vizibilă, înălțimea este accentuată. Camera de zi constituie centrul casei. Aici se organizează mese de familie sau seri calde și confortabile în jurul șemineului.

House V, Bratislava (Design Team: Lucia Uhnáková)

Fațada casei reflectă dezvoltarea rurală tradițională tipică din periferia orașului Bratislava. Construită pe locul casei originale, zidăria gri tradițională conferă caracterului principal expresia interioară. Organizarea casei este inspirată dintr-o casă slovacă în trei părți în care spațiul central este pridvorul orientat spre grădină. Un element structural semnificativ este și conturareai acoperișului, permițând în luminii să pătrundă în casă.

Sheffield Residence Massachusets (SUA)

La apropierea de casă, terasele mari creează cadre exterioare similare cu peisajului, precum și în interior. Of Possible din New York, a proiectat casa. A avut drept consultant pe Kent Hicks Construction and Energy Efficiency Associates din Massachusetts. Proiectul este un exemplu de design contemporan fără compromisuri, arhitectură conceptuală și aplicarea științei construcțiilor durabile. Deși nu este certificată, casa este construită pentru a respecta standardele Passive House Institute.

1 thought on “Top proiecte rezidenţiale Archilovers

Comments are closed.