Poate merge mână în mână ecologia cu interioarele somptuoase şi reconfortante?

Materialele şi obiecte realizate din deșeuri de plastic, alge marine sau alimente sunt folosite ca soluții pentru a crea noi tipuri de decoruri

Dintre tendinţele designului de interior care nu numai că se menţin dar se şi accentuează se numără ecologia şi reîntoarcerea la natură. Tot mai mulţi oameni au început să se simtă vinovaţi ecologic și să se gândească la modul în care consumismul și stilul lor de viață afectează în mod direct mediul. Legat de amenajările de interior, consecinţele acestor tendinţe sunt de cele mai multe ori chestiuni de restrângeri, de reducere a consumului şi de aici, recomandări tot mai accentuate către stilul minimalist.

Mai puţine obiecte în decoraţie, reducerea dimensiunilor, mai puţin glam sunt câteva recomandări legate de ecologie.

Interioare având ca inspiraţie apa, mările şi organismele botanice

Dar nu neapărat adepţii ecologiei sunt şi dispuşi să renunţe la estetică şi la interioarele elegante, somptuoase şi reconfortante ale caselor lor. Numai că acestea îmbracă noi forme şi interpretări.

Designerii şi producătorii înceară să ofere răspunsuri şi urmăresc să creeze un echilibru între natural și artificial; concentrându-se pe procese, materiale, structuri, texturi și modele ecologice, produse mai curate, mai sănătoase și mai eficiente. Apa, mările, oceanele, organismele botanice sunt sursele cele mai importante de inspiraţie şi de aici un nou accent pe albastru.

Apar astfel în decorul de interior texturi noi, efecte de suprafață, inovații materiale și forme; de la iluminarea grupată asemănătoare anemonei de mare până la efectele de suprafață de schimbare a culorii. Paleta de culori a tendinței îmbină nuanţe extrem de profunde de violet, albastru și verde. Movurile au o strălucire satinată, ceața de mare este un finisaj mat iar verdele este metalizat.

Ca elemente de decor care dau culoare stilului se pot observa sângerări de cerneală, flori apoase sau cianotip, glazuri lichide, efecte de metal lichid, franjuri de tentacule de meduze, corali, anemone, arici de mare, dungi vibrând parcă ar transmite mesaje.

Materiale sintetice biodegradabile

Materialele realizate din deșeuri de plastic și alimente sunt folosite ca soluții pentru materiale durabile, pentru a crea interioare somptuoase, luxoase și confortabile. A început deja experimentarea producerii de mobilier din alge de mare.

Interioarele precum şi grădinile se vor transforma radical prin utilizarea materialelor cu calităţi bio-luminiscente care oferă o lumină caldă albă dar se preconizează şi alte culori: roz, albastru și violet. O estetică care va influența cu siguranță mulți designeri de interior și peisagişti.