Apartament într-un bloc construit în anul 1986 amenajat ca spatiu estetic, rafinat, cu atmosferă de casă

Apartament într-un bloc construit în anul 1986 amenajat ca spatiu estetic, rafinat, cu atmosferă de casă

Metamorfoza spectaculoasă a unui apartament dintr-un bloc construit în anul anul 1986

Apartamentul de 3 camere cu două băi situat la etajul 10 al unui bloc construit în anul 1986 în zona Văcăreşt înconjurată de parcuri se bucura de o suprafaţă utilă mai mare decât a unui bloc socialist obişnuit, şi anume 100mp. În plus, o particularitate inedită consta în existenţa a două balcoane, dintre care unul cu dimensiuni generoase. Deşi aşa cum am arătat apartamentul era spaţios, ambianţa interioară era tributară unui aer vechi, depăşit.

Un proiect de design interior contemporan cu un aer distins

În aceste condiţii proprietarii s-au decis asupra unor schimbări majore prin renovarea şi aducerea apartamentului la standarde moderne.

În această situaţie au apelat la firma de arhitectură şi design interior Eclectarte, comunicând doleanţele lor. Aceştia doreau un interior cald, cu atmosferă serenă în nuanțe pastelate, un cămin cu intimitate și personalitate. În aceste condiţii şi dat fiind arhitectura apartamentului firma a propus ca în procesul de amenajare să intervină în procesul de amenajare doar cu modificări minore de partiție.

“Am propus să creăm un spaţiu clasic – contemporan cu piese de mobilier cu linii elegante, clasice dar cu partea de lemn patinată conferindu-le astfel un aspect proaspăt, estetic”, spune Erna Berger Moise care a realizat conceptul de design interior al apartamentului.

Un prim pas în transformarea vizuală a întregului apartament a fost înlocuirea tuturor uşilor acestuia, o decizie agreată și de beneficiari, aşa cum s-a întâmplat de altfel pe întreg parcursul procesului de amenajare, după cum menţionează echipa de proiectare. Noile uşi au fost făcute la comandă cu un model pantografiat, clasic, mânerele cu porțelan conferindu-le un aspect distins.

După aceasta s-a trecut la conceptualizarea fiecărei funcţiuni ale apartamentului.

Livingul, cartea de vizită a locuinţei

Aşa cum declară Erna Berger Moise, living-ul a fost gândit plecând de la un tablou deosebit care “m-a inspirat de la prima vedere”.

Este o natură statică clar obscur ce reprezintă un platou din alamă plin cu zmeură, o lucrare veche aproape 100 de ani, cu o frumusețe plină de candoare. Roşul vibrant rubiniu a fost introdus ca accent cromatic în dialog cu nuanțele pastelate, ivoir şi griuri pe care le-au dorit beneficiarii.

Living-ul este organizat pe două zone, cea cu canapea și fotoliu cu zona media pentru relaxare și partea de bibliotecă cu un tete a tete pentru lectură.

Biblioteca a fost gândită să aibă valenţe estetice și alături de cărți să fie integrate decoraţiuni achiziționate de la antichități. Acestea sunt un accent de prețiozitate, rafinament estetic și crează astfel un perete vibrant și sofisticat. Lampadarul pe trepied cu foiţă de aur este scenografic de mare impact vizual.

Pentru un dialog cu obiectele din alt timp a fost panotat pe peretele de vis a vis de bibliotecă o fotă, veche și ea de 100 de ani, brodată cu fir metalic pe o țesătură de mână din bumbac cu mătase de culoare rubinie. Acest element decorativ de o prețiozitate fermecătoare aduce în acest interior un element echivalent cu o bijuterie, o bijuterie textilă. Cele două măsuțe de cafea metalice au un aspect sculptural, par modelate de mâna unui metalist. Micul covor din zona de relaxare are rolul unei pete de culoare.

Biroul a fost abordat într-un registru feminin

Micuțul scrin patinat juxtapus cu un scaun contemporan crează un colţ de lucru foarte delicat.

Canapeaua în nuanță de roz pastelat alăturată unui covor chilim cu nuanțe similare împreună cu verdele lime au definit gama cromatică a acestei camere, astfel și draperiile sunt în aceste nuanţe.

Și aici atmosfera este inspirată de un tablou, un portret de data aceasta, un arlechin de sex feminin, o pictură care induce starea de reverie.

Dormitor pastel cu accente de culoare

Dormitorul este în nuanțe pastelate, naturale, predomină ivoir-ul iar accentul cromatic este turcoazul în diferite tonalități.

Peretele frontal este cu un tapet floral, vegetal foarte delicat cu aspect de porțelan pictat manual.

Masa de machiaj cu un finisaj patinat este însoțită de un puf și o oglindă ovală cu ramă metalică și emai

Băile, în stil clasic cu obiecte retro

Baia matrimonială crează un adevărat spectacol vizual. S-a reuşit creareade spaţiu pentru o cadă freestanding clasic contemporană cu baterie din paviment.

Finisajele, placările ceramice sunt deosebit de delicate, gresia are un pattern clasic iar faianța cu aspect manual este pusă într-un layout fermecător.

Mobilierul de baie este grațios cu picioare înalte subţiri astfel venind ca o completare firească cu atmosfera băii. Vasul wc este în stilul retro cu rezervor de porțelan.

Pentru a realiza mai mult spaţiu de depozitare au fost create niste nișe cu uși făcute la comandă, toate mânerele fiind din porțelan turcoaz.

Baia mica are o piesă suport de lavoar din lemn masiv de mango cu o formă extrem de grațioasă De asemenea vasul wc este retro. Și aici placările ceramice joacă un rol important în atmosfera estetică a băii. Gresia este extrem de grafică cu alb și negru iar faianța în culoarea oului de raţă întregește gama cromatică aleasă. Bateriile au fost alese pe negru mat ceea ce induce un accent industrial. Pe perete se află o lucrare de grafică, inspirată de la pavement, un tuş reprezentând o pisică care se alintă.

O bucătărie retro

Bucătăria este concepută în registrul retro cu frigider cu aspect vintage, turcoaz și mobilă cu detalii clasic contemporane elegante. Placarea ceramică în zona blatului de lucru este una cu aspect antichizat, patinat în nuanțe de cobalt. Este o bucătărie cu foarte mult spaţiu de depozitare asigurat de un perete întreg de dulapuri foarte bine compartimentate și accesorizate.

Cuptorul și hota sunt și ele în același stil vintage. Pavimentul de microciment este unul contemporan, estetic cu calitatea de a mări optic spațiul. Acesta se continuă și pe balconul adiacent unde este locul de luat masa.

Dining luminos

Spațiul de dining se bucură de extrem de multă lumină precum şi de o panoramă spectaculoasă.

Masa este rotundă, extensibilă cu scaune Tonette dar cu un twist curajos de culoare, și anume turcoaz. Pe perete designerul a pictat un tablou cu tematică simbolistică dedicat special pentru acest spaţiu

Dacă primul balcon care comunică cu bucătăria este locul de luat masa, inundat de multă lumină care te binedispune, al doilea balcon cu acces din dormitor și din birou este la fel de luminos şi fiind gândit ca spaţiu de relaxare.

Băncuta cu aspect rustic interpretat, cu măsuțele de cafea cromate cu o formă de design contemporan crează acest loc de poveste.

“Acest proiect pe care l-am făcut cu foarte multă plăcere, bucurie și entuziasm într-o perfectă armonie cu beneficiarii de excepție a fost o experiență extraordinară care demonstrează că și un apartament de bloc de dinainte de anii ‘90 se poate transforma spectaculos într-un spatiu estetic, rafinat, cu atmosferă de casă”, conchide designerul de interior Erna Berger Moise.