Nicole Jutka cu  “Hai sa trimitem porumbelul păcii” la Miami Artweek Miami

Nicole Jutka, artist vizual și profesor de artă cu origini româno-germane, revine pentru a treia oară la Artweek Miami în SUA, în perioada 6-10 decembrie 2023. De această dată, artista a acceptat invitația prezentând câteva lucrări din captivantă sa serie „Peace dove. Hai să trimitem porumbelul păcii.”

Proiectul itinerant “PRAY FOR LOVE AND PEACE. A avea sau a fi” redefinește conceptual pacea prin intermediul unui porumbel alb metaforic trimis în spațiu. Această inițiativă reprezintă un manifest artistic pentru pace, construit în jurul a peste 50 de lucrări în tehnica mixtă, ce îmbină elemente fluorescente pe pânză. Acest ansamblu creativ se integrează într-un spectacol imersiv, cu o coloană sonoră și aranjamente semnate de Bogdan Stoian. Vocea captivantă a lui Viktoriia Dimitrova (Vika Mirova – Ucraina) adaugă o dimensiune vibrantă, completată de textul semnat de Nicole Jutka, disponibil la https://youtu.be/lVJXbipR3uY.

Pentru Jutka, este foarte clar că forma și conținutul lucrărilor sale contează la fel de mult ca și cum, de ce și pentru cine le realizează avand convingeri etice foarte profunde.

Ca premisă, lucrările sale impresionante din punct de vedere vizual, extrem de cromatice și laborioase, sunt inspirate de observarea evoluțiilor culturale, sociale și politice, lucrând în concepte și proiecte expoziționale.

“Experiența mea ca profesor m-a încurajat să gândesc la modul în care arta ar putea să aibă un impact și să implice mai direct publicul”, spune Nicole Jutka

Proiectul încurajează ideea că oamenii pot conviețui în pace, indiferent de naționalitate și origine, subliniind importanța luminii interioare, a dragostei față de ceilalți și a respectului pentru natură. Sub deviza “PACE ȘI IUBIRE ÎN LUME”, invităm oamenii să se alăture și să facem ceva astăzi, înainte să fie prea târziu, pentru o lume mai pașnică și iubitoare.

Din 2013, Nicole Jutka explorează relația dintre lumină și întuneric în conceptul „LIGHT PENETRATES DARKNESS“ (lumina pătrunde întunericul), o temă puternică despre existența noastră, o cutie a Pandorei filosofică și spirituală. Ea folosește pigmenți fluorescenți pentru a permite privitorului să intre într-o altă dimensiune, creând un univers de luminozitate și cromatică vie. Fiecare compoziție se transformă în funcție de mediul înconjurător, ca o sculptură cu imagini în mișcare. Cu acest concept incepe demersul international si itinerant in mai multe tari: GALERIA DARTE, NIJNY HRUSKO /SLOVACIA (2014, SOLO), LÖFFLER MUZEUM; KOSICE / SLOVACIA (2015, SOLO), MUZEUL NAȚIONAL AL TARANULUI ROMAN ROMÂN / BUCURESTI7ROMANIA (2015, SOLO), Kult Gallery, BEDB

BEDBURG / GERMANIA (SOLO), ART SAFARI, BUCHAREST / ROMANIA (2016, 2017), Kunstraub Gallery, COLOGNE / GERMANY(2016, SOLO), MUZEUL MIHAI EMINESCU; IPOTESTI / ROMANIA 2017); NATIONAL MUSEUM BRAN, BRAN/ROMANIA (2017), CENTRUL CULTURAL UNESCO (2017,2018), Galeria Alexandra’s; BUCHAREST / ROMANIA (SOLO), HISTORY MUSEUM; CONSTANTA / ROMANIA (2018).

PREMII: FESTIVAL 18. ROČNÍK PREMIO INTERNATIONALE D ́ARTE SAN CRISPINO / ITALIA“, pentru lucrarile de arta: WINGS si PAIN; 2017 ARTA VITA CONTEST, Santa Barbara / USA (work „FUTURE DAY“).

Expoziția are loc  Art Basel Miami, Spectrum Art Fair în cadrul proiectului ARTBOX.PROJECT Miami 4.0, Spectrum Miami Art Fair, Mana Wynwood, stand 802, Convention Centre, 2217 NW 5th Avenue, Miami, FL 33127, SUA.

Foto: © By Artbox Projekts