Case vechi: comoara din spatele blocurilor

Mergând în localul vechii Politehnici, cel din strada Polizu, am avut surpriza să descopăr în spatele unui bloc construit prin anii ‘60, atunci când a fost sistematizată Calea Griviței, o casa construită probabil pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Am fost surprinsă, nu doar de prezența ei ascunsă, ci și de forma neatinsă în care se află. Nu are niciuna dintre „modernizările” pe care le vedem în mod frecvent la vechile case, cum ar fi: ferestre cu rame albe de termopan, uși metalice, ferestre astupate, stucatură eliminată.

Situată între blocul comunist, clădirea masivă a Școlii Politehnice și sediul cunoscutei firme de construcții Pop și Asociații (o clădire de birouri de prin anii ‘90) bătrâna casă este aproape strivită de aceste clădiri masive. Totuși nu poți să nu îi admiri ferestrele înalte elegante, încadrate de stucaturi surprinzător de bine păstrate, deși este evident că nu a fost renovată de mulți ani.

Intrarea principală

E un imobil constuit in stilul eclectic al sfârșitului de veac. Cu siguranță în perioada sa de glorie a avut și o grădină, în fața casei, fiindcă scările ușii de la intrare care dau acum direct într-o cale de acces, nu au stilul scărilor care dau direct în strada/aleea care separă casa de blocul care a acoperit-o. În fața casei din vechea curte a rămas foarte puțin, mai mult un spațiu de protecție decât o curte.

În spate a rămas ceva mai mult din curte. Văzută dinspre curte, casa își păstrează aerul aristocratic, deși se vede clar că ar avea nevoie ugentă de reparații. Din fericire și aici elementele arhitecturale specifice sfârșitului de secol XIX s-au păstrat destul de bine.

Adresa afișată pe ușa de la intrare ne indică adresa: Calea Griviței 138. Nu ştim dacă acesta este numărul original al casei, dar este sigur că atunci când a fost construită se afla pe Calea Griviței. Este interesant şi cum se ajunge pe această porţiune a binecunoscutei artere care astfel este, la rândul ei ascunsă privirilor şi chiar şi circulaţiei. Sunt două ganguri, construite chiar cadrul blocurilor interbelice Art Deco de pe buevardul I. G. Duca, care dau în această intrare care se înfundă spre capăt. Dacă pe Calea Griviţei circulaţia este intensă, pe această porţiune, paralelă cu Bulevardul Duca, este multă linişte, sunt doar câteva maşini parcate, probabil ale celor care locuiesc în casele modeste de pe acestă străduţă. Oricum, deşi în centrul Capitalei, zona pare uitată de vreme, ca şi casa pe care o prezentăm. Acum este înconjurată de garduri improvizate care încearcă stângaci să delimiteze ceea ce a rămas din curte. Acest aspect ne împiedică sa admirăm siluieta eleganta a casei. Putem vedea și azi volumetria echilibrată a acestei case care se deosebește net de imobilele modeste din jur. Deocamdată nu am putut afla cine a fost proprietarul inițial. Poate un profesor de la Politehnică?

Văzută dinspre curte casa își păstrează aerul aristocratic, deși se vede clar că ar avea nevoie urgentă de reparații. Din fericire și aici decoraţiunile şi elementele arhitecturale specifice sfârșitului de secol XIX s-au păstrat destul de bine.

Text şi foto:  Maria Alexe