Va confirma Licitaţia de Toamnă Artmark tendinţele pieţei de artă după pandemie?

De curând, Artmark a publicat raportul pieţei operelor de artă pentru o  perioadă de un an de după pandemie, oferind o perspectivă  asupra evoluției pieței precum și a trendurilor curente în piață. Astfel Casa A10 by Artmark a organizat pe parcursul a numai un an 49 de licitații cu o rată medie de adjudecare de 70,10%. Concluziile raportului sunt marcate în principal de o consolidare a interesului pentru diverse sectoare ale pieței de artă. Referindu-ne la piaţa lucrărilor de pictură, segmentul artei clasice românești este condus de triunghiul de patrimoniu  Grigorescu-Tonitza-Luchian. Cea mai mare valoare, în acest sezon, a înregistrat-o Nicolae Tonitza, a cărui operă Fetiţa cu fundiţă roz a fost adjudecată pentru 110.000 de euro în cadrul Licitației de Primăvară. Pentru 77.500 de euro a fost adjudecată versiunea de mici dimensiuni a operei semnată de pictorul național Nicolae Grigorescu – Doamna Elisabeta în biroul său. Ștefan Luchian are o singură tranzacție în perioada de referință, acuarela „Ulcior cu albăstrele”, care se clasează drept a doua cel mai bine vândută acuarelă de Luchian, fiind adjudecată pentru 40.000 de euro. Totuşi la Licitația Artmark de Vară din 16 iunie 2022, capodopera “Pe Bucegi”, semnată de pictorul național Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată pentru 196.000 de euro! Este posibil să fi fost o excepţie, pentru că totuşi, în ultimii ani foarte greu a fost trecută graniţa celor 100 000 de euro pentru lucrările marilor maeştri faţă de un trecut nu prea îndepărtat în care ştacheta era ridicată spre 400 000 de euro. Oricum, favoritele publicului rămân picturile în ulei. Urmare a scăderii vânzărilor de top sunt propuse spre vânzare lucrări mai puţin valoroase. Ca exemplu, la Licitaţia de Toamnă  “Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” sunt prezente lucrări semnate de toţi cei trei mari maeştri dar maximul de preţ de vânzare estimat este până în 60 000 de euro:

Convoi de care cu boi, pe înserat, Nicolae Grigorescu preţ estimat 40 000  – 60 000 euro (foto debut);

Curte interioară la Mangalia, Nicolae Tonitza, preţ estimat: 30 000 – 50 000 euro.

Curte interioară la Mangalia, Nicolae Tonitza, la Licitaţia de Toamnă

Ca tendinţă în ultimii ani semnalăm intrarea în topul celor mai bine vânduţi artişti a lucrărilor lui Ţuculescu, acestea înregistând valori de peste 100 000 de euro.

Fapt pozitiv este că în prezent se pot obţine lucrări reuşite realizate de nume sonore în jurul sumei de 2000 de euro. Astfel de lucrări semnate de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Pacea, Vasile Grigore, Dem Iordache sau chiar Theodor Pallady se regăsesc chiar la Licitaţia de Toamnă iar numărul mare de tranzacţii de acest fel face ca sumele totale obţinute la o şedinţă de licitaţie să se menţină la valori apreciabile. Mai jos, câteva exemple de acest fel:

În ordine: Balcic, Theodor Pallady, estimare:1800-2500 eur; Toamna Paris, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, estimare: 1200 -1800 eur; Toamna, Veneția, Dem Iordache estimare: 700 -1000 eur; Natură statică de atelier, Ion Pacea, estimare: 1200 – 1800 eur

Iată câteva lucrări de acest fel cu preţul adjudecat de curând la licitaţii anteioare:

Explicaţii (în ordine): Auoportret, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, 1600 eur; Adam Bălţatu,1600 eur; Natură statică cu chitară și flori, Ion Pacea,1500 eur; Vasile Grigore, 2250 eur.

Din păcate, licitaţiile ale operelor tinerilor artişti contemporani  sunt organizate separat, deşi piaţa de artă din Occident se bazează în primul rând pe aceste lucrări. Sunt mulţi artişti tineri şi foarte talentaţi ale căror lucrări nu apar la licitaţiile Artmark. Mirela Trăistaru, Eugen Raportoru, Nicole Jutka, Paula şi Constantin Craioveanu, Luminiţa Gliga, Amalia Dulhan, am enumerat doar câţiva dintre aceştia din Bucureşti. Mai sunt şi cei din provincie.