În căutarea armoniei, de la schiță la implementare…

Introducerea stilului neoclasic într-o locuință poate fi o alegere excelentă pentru cei care apreciază designul rafinat, cu linii clare, luxos și aerisit fară elementele decorative somptuoase ale stilului clasic.

Stilul tranziţional şi câteva aspecte privind stilul neoclasic la interior

Denumit și stilul tranzițional, deoarece cuprinde atât stilul modern cât și cel clasic, accentul cade pe armonia cu care se face trecerea dintre cele două stiluri, cu atât mai mult cu cât amândouă au caracteristici diferite. Culoarea este importantă în designul neoclasic, nuanțele elegante și sofisticate cum ar fi argintiul, auriul, bejurile, nuanțele perlate și nisipiul, cu accente subtile de culori puternice, creează o atmosferă luxoasă și elegantă. Albul și bejul sunt esențiale într-un décor neoclasic, reprezentând atât simplitatea și rafinamentul, putând fi folosite cu precădere pe pereți dar și pe mobilier, deoarece aduc o notă de căldură și confort.

Pentru cei care iubesc nuanțele închise, griul adaugă o notă de sofisticare și eleganţă, găsindu-se într-o gamă variată de nuanțe, de la gri perlat la antracit. La rândul său, auriul adaugă un strop de lux și se utilizează pentru detalii decorative, oglinzi, rame de tablouri sau ornamente de mobilier. Nuanțele de verde și albastru aduc o nota de prospețime și personalitate.

Două stiluri – două generaţii

Fuziunea dintre două stiluri de amenajare se regăsește în interiorul casei – parter şi etaj, respectând astfel dorința beneficiarilor de a crea un spaţiu optim funcțional și vizual pentru fiecare dintre ei. Decizia pentru acest tip de amenajare a fost luată şi deoarece stilul arhitectural al casei este unul neoclasic.

Pentru designul de interior, proprietarii au apelat la binecunoscutul designer Adina Mărunţiş, realizatoarea a nenumărate proiecte de amenajare contemporane de succes pe plan local şi nu numai. În plus, Adina este şi proprietarul magazinului de perdele şi draperii Sophia din Buzău, având astfel o mare experienţă în implementarea soluţiilor care implică materiale textile şi care dau un plus de eleganţă oricărui interior.

Un interior cu eleganţă şi dramatism

Plecând de la aceste criterii, designerul a realizat parterul casei inundat de căldură și eleganţă folosind caracteristicile stilului neoclasic timpuriu iar etajul abundă de dramatism prin nuanțele de negru, griuri și albastru indigo, păstrând doar pe alocuri accentele neoclasice.

Amenajare parter

Finisajele și elementele tipice stilului neoclasic sunt profilele decorative și ancadramentele care integrează tapetul discret. Pentru pardoseli s-a folosit lemnul și gresia care imită textura materialelor naturale (marmura, piatra și lemnul). Mobilierul, fie el alb sau în nuanțe închise, are un design simplu dar cu aspect de lux, folosindu-se în acest scop accente auriii. Corpurile de iluminat sunt menite să ofere prestanță interioarelor și, la fel ca în interioarele moderne, sursele de iluminat se folosesc și în scop decorativ dar și pentru a ilumina local (lămpi cu abajur și aplică cu led).

În ceea ce privește decorațiunile, sunt preferate tablourile mari cu motive abstracte sau moderne, vaze mari, statuete cu finisaj lucios. Accentul cade pe calitatea obiectelor de décor și nu pe cantitatea lor. Țesăturile alese fac parte din portofoliul Sophia Romania, colecțiile folosite fiind Corrientes, Portobello Georgette, Siena precum și draperiile blackout.

Amenajare etaj

Notă discordantă fac cele două băi de la etaj, unde s-a dorit în mod special nuanțe închise și cât mai aproape de natură. Cu alte cuvinte, designerul a adus trecutul în prezent, adaptat vieții noastre de zi cu zi, care încântă prin simplitate, armonie, eleganţă și rafinament, păstrându-se echilibrul între cele două generații cu nevoi și viziuni diferite.

Este de remarcat şi unitatea interiorului cu exteriorul casei. Acesta păstreză monumentalitatea și simplitata stilului neoclasic, obţinându-se astfel o impunătoare casă ce atrage privirile trecătorilor de pe strada principală a  orașului Buzău.

Foto: Adina Mărunţiş