O expoziţie vibrantă: “Scenografii subiective” în viziunea Paulei Craioveanu

Pentru cei care nu au plecat din Bucureşti în aceste zile libere, vizitarea expoziţiei Paulei Craioveanu reprezină o adevărată oportunitate. Vremea este frumoasă pentru acest început de decembrie, oraşul este gol şi liniştit, aşa că evadarea într-un loc plin de spiritualitate şi artă pare o idee foarte bună.

Clădirea sediului Ordinului Arhitecţilor Filiala Bucureşti din str. Sf Constantin nr. 32, care găzduieşte expoziţia “Scenografii subiective” în spațiul EXPOhubOARB, este o vilă interbelică renovată de curând şi are la rândul său farmecul caselor vechi. Spaţiul din parterul clădirii, cu încăperile sale mici şi cenuşii parcă aşteaptă trezirea la viaţă, vibraţia şi emoţia care sunt oferite din plin de lucrările Paulei Craioveanu, devenind el însuşi  un loc de refugiu, furnizor de energie.

Lucrările din expoziţia Paulei Craioveanu sunt picturi realizate în ulei pe pânză sau acrilic pe pânză. Numele expoziţiei provine din faptul că artista pune în scenă scenografii într-o manieră neo-expresionistă cu tușe intense și îmbrăcate în culori luminoase. Sunt aduse cu sine lucrări mai vechi şi mai noi, în majoritate interioare dar şi elemente de arhitectură şi design.

Foarte elocvent este studiul de design de obiect: fotoliul stil privit din diferite perspective coloristice ceea ce îi conferă personalităţi distincte.

Să nu uităm faptul că Paula Craioveanu este arhitectă, absolventă a Universitătii de Arhitectură Ion Mincu precum şi designer de interior iar expoziţia s-a realizat în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor Filiala Bucureşti. Romanticele interioare în stil clasic ale Paulei Craioveanu (vezi de exemplu Sala de muzică) trimit către un univers al lumii lăuntrice, stări, căutări, puse în scenă cu rafinament iar atmosfera creată îmbie la meditație.

“În pictură, am fost interesată inițial de redarea spațiului și perspectivă, ca apoi să trec la redarea atmosferei, emoție si reflecție. Nu pictez realitatea ci atmosfera”, spune Paula Craioveanu.

O noutate este reprezentată de pictura tip frescă pe care artista o aduce în expoziţie precum şi de faptul că, nu de puţine ori, interioarele sunt populate de personaje. Astfel se face legătura cu alte două teme predilecte ale Paulei Craioveanu: NeoMitologia şi nudul. Imaginile, fantasticele personaje de legendă, creaturile mitologice şi estetica inspirate de antichitate sunt aduse într-un context sau chiar într-un interior contemporan, ceea ce aduce emoţie şi conferă o spectaculozitate aparte lucrărilor.

Expoziţia “Scenografii subiective” este deschisă până pe 5 decembrie. Paula Craioveanu îşi va continua suita de expuneri, de data aceasta la Miami, la Târgul de Artă Red Dot Miami în cadrul evenimentului Miami Art Week.