Lux şi luxuriant: o incursiune în arhitectura, designul şi stilul de viaţă brazilian

Ocupând aproape jumătate din continentul sud-american, a cincea țară din lume ca întindere și populație, Brazilia este o țară a contrastelor, cu un ritm trepidant de viață și plină de atracții turistice.

Atracţie turistică şi stil de viaţă specific

Este cea mai mare putere economică a Americii Latine, cu domenii precum agricultura, industrie sau servicii bine dezvoltate. Cultura sa este vastă, cu influențe multiple, fenomen ce se manifestă atât în stilul de viaţă, arhitectură și design precum și în multe alte domenii. Lux şi luxuriant este o caracteristică deseori folosită.

Între cuvintele cheie care caracterizează Brazilia se pot enumera: exuberanţă, exotism, Carnavalul din Rio, samba, bossa nova, lambada, favelas, cariocas, cafea, Pele, jungla amazoniană iar fotografii, cum sunt cea a statui lui Isus care protejează oraşul Rio de la înălţime precum şi plaja Copacabana sunt emblematice.

Deasemenea, prima imagine care ne vine în minte atunci când vorbim despre Brazilia este imaginea unei păduri luxuriante, cu vegetație paradisiacă, plajele scăldate de apele oceanului.

Dar Brazilia înseamnă mai mult decât o destinație de vacanță fără limită de timp.

Arhitectura este un etalon de măsură al schimbărilor de ordin economic ce au intervenit în evoluția Braziliei și a stilului de viață al locuitorilor săi.

Cel mai mare oraş din lume care nu a existat până în secolul XIX

Oscar Niemeyer a revoluționat imaginea marilor aglomerări urbane, transformând capital țării, Brasil, într-un oraș al secolului XXI.

Atât de funcționalul și austerul Bauhaus a fost bază și punte de legătură cu noua viziune a tinerei generații, vizionari prin excelență.

Tema designului şi amenajărilor interiorare din Brazilia este strâns legată de stil de viață și cultură. Modernul și etnicul se îmbină armonios, iar cuvântul cheie este culoare. Nuanțele vibrante, explozive, culorile desprinse din spectacolul luxuriant al naturii se întâlnesc des în imaginația și inspirația designerilor.

Arhitectura

Tradiționalul și modernul se întâlnesc armonios în clădirile braziliene. Luxul presupune, în stilul de viață, atât siguranță cât și confort. Un element important în interioare sunt cele mai noi cuceriri ale științei și tehnicii, de la sistemele audio-video la cele complete, smart-living, cu controlul digital al temperaturii ambientale, aerisire, ventilație, alarme etc.

Casele tradiţionale

O mare influență au avut de-a lungul timpului, atât în arhitectură cât și în decor, stilurile europene. Evaluarea acestora se face însă prin prisma culturii sud-americane, predilecția pentru culori și muzicalitatea formelor fiind resimțită la fiecare pas.

Desigur, casele tradiţionale, care se regăsesc mai mult în oraşele mai mici şi în mediul rural sunt foarte asemănătoare cu cele portugheze. Culorile sunt mai puternice şi astfel aşezările sunt foarte pitoreşti. Sunt case din cărămidă, uneori din pământ, parter, eventual cu etaj.

Acoperişul este mai degrabă înclinat, cu ţigle ceramice, deseori întâlnindu-se forma de olane. Acestea asigură o ventilare mai bună a acoperişului şi deci un confort termic la interior, mai ales că temperaturile pot urca mult în mare parte a timpului din cauza aşezării geografice a ţării. În construcţie precum şi în amenajări se foloseşte mult lemnul, cel local având calităţi superioare. Obloanele din lemn la geamuri pentru protecţie la razele de soare sunt o soluţie utilizată des.

Oraşele, case coloniale mediteraneene

Stilul caselor este cel colonial, case de tip mediteranean cu multă piatră şi ceramică, cu elemente arhitecturale maure preluate din zona dintre Spania şi Portugalia.

Spre deosebire de zona originală, aici culorile sunt mult mai puternice, inclusiv prin combinaţia dintre ele. Metalul se regăseşte deasemenea în construcţie precum şi în amenajări.

Desigur sunt şi clădiri în stil clasic precum şi Art Nouveau sau neoclasic, în special în zonele şi cartierele vechi ale marilor oraşe. este practicat şi un mix între stilurile occidentale la care se adaugă elemente maure.

Dacă în Portugalia şi Spania construcţiile şi amenajările nu foloseau mult lemnul (pădurile de aici au fost de mult timp tăiate pentru că ambele ţări şi-au construit puternice flote navale), în Brazilia se găsesc cele mai mari păduri din lume. Între acestea se regăsesc şi arbori care dau lemn nobil de esenţă tare şi care poate fi excelent folosit în construcţii, amenajări şi mobilier.

Astfel de esenţe sunt: jatoba, ipe (nucul brazilian), tecul brazilian, koa (tigerwood, folosit în special la pardoseli), peltogenul, folosit la mobilier. Acest lucru a avut urmări şi în ceea ce priveşte construcţiile, industria de finisaje şi mobilier şi, bineînţeles designul amenajărilor. Astfel, în marile oraşe se întâlneşte şi stilul Tudor care foloseşte lemnul la exterior. Acest stil de arhitectură, foarte spectaculos, este regăsit în cazul vilelor cu unul sau mai multe etaje, de dimensiuni mari şi cu acoperiş înclinat cu şarpantă din lemn, ceea ce nu se întâmplă în Portugalia sau Spania.

Favelele

Nu doar în cazul vilelor şi clădirilor vechi, combinaţiile de culori ies puternic în evidenţă şi în cazul favelelor, acele cartiere de locuinţe îngrămădite, în care locuiesc milioane de familii de oameni săraci în special în marile oraşe, cum sunt Rio de Janeiro sau Sao Paulo.

Tristeţea acestor zone este poate îndulcită de pitorescul lor de necontestat şi chiar de anumite soluţii arhitecturale ingenioase care sunt folosite.

Străzi pavate cu piatră

O altă caracteristică a peisajului urban brazilian este pavajul cu piatră cubică al străzilor.

Un alt element de frumos decor stradal este reprezentat de caldarâmul din piatră cubică menţinut în timp, deseori amenajat pe rotund şi întâlnit cu precădere nu numai în marile oraşe ci şi în cele mai mici.

Vile moderne contemporane

Cu o şcoală experimentată de arhitecţi, Brazilia este locul în care se întâlnesc şi numeroase case moderne, cubiste, din beton, cu deschideri vitrate foarte mari.

Casă în stil japonez în Sao Paulo

Este chiar o zonă în care se realizează şi proiecte rezidenţiale experimentale şi deci vile avangardiste, cum este cel al casei în formă de frunză, de unde şi denumirea sa. Natura, cu plantele şi florile exotice ajută, casele contemporane potrivindu-se perfect în acest ambient.

În cazul multor proiecte de case moderne, terasele cu dimensiuni generoase sunt acoperite şi amenajate confortabil în prelungirea livingului. Deseori proiectele de case contemporane prezintă o latură ecologică, noua generaţie de arhitecţi fiind foarte preocupaţi de acest aspect.

În ceea ce priveşte amenajările de interior, confortul şi relaxarea sunt pe primul plan. Se poare vorbi şi despre un minimalism, acesta este însă unul cald şi foarte colorat. Brazilienii pun deasemenea mare preţ pe mobilierul din lemn masiv iar deseori cel modern prezintă şi elemente tradiţionale.

Cultura băilor

Natura, spațiile deschise, lumina sunt întotdeauna factori importanți în amenajare. Chiar și în designul băilor aceștia sunt prezenți. Timpul dedicat purificării și relaxării este unul generos, drept pentru care și spațiul este pe măsură. Într-o locuință luxoasă, baia ocupă o poziție privilegiată.

baie într-o casă de reşedinţă din Sao Paolo

Zonele de baie sunt deschise în mod tradiţional către grădini (tendinţă apărută în amenajarea băii moderne doar în ultimii ani), cu suprafețe vitrate mari, exteriorul permeabilizând interiorul prin intermediul acestora. Se folosește betonul, piatra naturală, mozaicul și ceramica, lemnul. Formele sunt de cele mai multe ori minimaliste, geometri simple, elegante, iar dușurile și cazile sunt extra-large.

Stil de viaţă şi design

Stilul de viață brazilian implică o mare energie și vivacitate, chiar dacă cei mai mulți muncesc destul de mult și doar foarte puțini formează o clasă a oamenilor bogați. Diferențele între clasele sociale sunt mari, dar asta nu îi împiedică pe brazilieni să își păstreze plăcerea de a trăi. Designul își găsește inspirație și în aceste discrepanțe economice.

Frații Leonardo și Humberto Campana au ales drept model materiale și meșteșuguri ce vin din favelas, cartierele de oameni săraci. La Muzeul de Artă Modernă din New York se află un model de scaune, într-o amenajare ce implică sugestia de reciclare, de redefinere a rolului și valențelor estetice a materialelor aparent sărăcăcioase.

Influenţa tradiţiilor şi artizanatului local îşi găsesc ecoul şi în realizările designerilor brazilieni atât prin formele şi combinaţiile de culori ale obiectelor cât şi prin tehnicile şi modalităţile de realizare, în care împletiturile din materiale naturale joacă un rol important. Colecţiile de astfel de piese s-au bucurat de un deosebit succes pe piaţa europeană, consumatorii de aici fiind avizi de accente exotice de design cu amestec între stilurile modern şi etnic tradiţional.

Exotism brazilian

După ce în anul 2014, campionatul Mondial de Fotbal s-a desfăşurat în Brazilia unde acest sport este iubit de milioane de microbişti iar echipa cariocas a fost campioană mondială de mai multe ori, anul 2016 a adus deasemenea un eveniment important  în aceasă ţară, Jocurile Olimpice de vară, Rio de Janeiro a fost desemnat oraşul gazdă. Aceste evenimente au atras un număr mare de turişti din întreaga lume şi a impulsionat construirea unor noi hoteluri, restaurante şi cluburi.

Dar, cu siguranță, cea mai spectaculoasă manifestare ramâne Carnavalul, cu exoticul său specific. Străzile se transformă într-o imensă scenă, în care trupele de samba se întrec în costume și scenografie, ritm amețitor, muzică. Timpul se măsoară altfel aici, aromele, parfumurile, strada, bucuria de a trăi depășesc puterea descriptivă a cuvintelor. Carnavalul trebuie trăit cu adevărat pentru a fi înțeles!

Divertisment şi gastronomie

Gastronomia, sportul, renumitul său carnaval sau arhitectura și designul sunt doar câteva elemente care descriu cultura braziliană. Dar poate cele mai importante bogății sunt spiritul liber, zâmbetul și bucuria de a trăi a locuitorilor săi.

Local în Rio de Janeiro

În multe țări din America Latină, de cele mai multe ori se ia masa în oraș. Există cartiere întregi în care restauranet, baruri, pub-uri sunt unul lângă altul, cu specific diferit și cu o ambianță interesantă. Atmosfera este dată atât de experiența culinară cât și de design, de la modern, ultrasofisticat, la tradițional, cu elemente etnice.

Restaurant/club în Sao Paolo

În amenajarea de cele mai multe ori, se folosesc materiale naturale, sau un mix inovativ, spectaculos de texturi. Lemn de esențe variate, cu finisaje dintre cele mai neașteptate, piatră naturală, plante, cristale, lumină, construiesc o atmosferă intimă, plăcută.

De asemenea, în multe cazuri, suprafețe texturate industrial, precum betonul finisat aparent neglijent este des folosit. Detaliile sunt însă atent studiate. Prezența obiectelor de design, a sistemului de iluminat și a pieselor de artă contemporană sau a instalațiilor caracterizează stilul amenajărilor de spații publice.

Reţetă braziliană: Pui  marinat cu tamarind (bucataras.ro)

Tamarindul este un element esenţial in bucătăria africană, indiană, mexicană şi caraibă. Este cel care dă aroma profundă a sosului Worcestershire.
Se presupune că tamarindul îşi are originea în India, după cum îi spune şi numele “tamar hindi”, curmala indiană.
Această reţetă este foarte uşor de pregătit. Ingredientele sale simple se completează unul pe celălalt dând naştere unui gust bogat, delicios şi surprizător.

Pui cu tamarind, foto: bucataras.ro

INGREDIENTE

  • 1 piept de pui dezosat si fara piele taiat in cuburi
  • o ceapa taiata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurs si jumatate de pasta de tamarind + o cescuta de apa calduta
  • jumatate de pahar de vin alb demisec
  • 1 lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita pudra de chilli
  • sare, piper negru, dupa gust
  • o lingura de miere
  • orez basmati pentru garnitura, 2 cesti
  • pentru ornat, patrunjel verde, sfecla murata, morcovi murati, ce va place

Portii: 2

Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE

1. Se face o marinată din tamarindul subţiat cu apă, vinul alb, ceapa, usturoi, sare, piper, turmeric, chilli, miere. În aceasta se adaugă puiul tăiat şi se lasă cam o oră la frigider.
2. Se aşează puiul marinat într-un singur strat într-un vas termorezistent, deasupra se toarnă marinata şi se introduce în cuptorul preîncălzit.
3. După 10-15 minute se scoate din cuptor şi se întorc bucăţile de pui.
4. Între timp, orezul basmati se spală şi se pune la fiert în apă cu sare.
3. Puiul va fi gata când va avea o culoare brună iar sosul de tamarind va fi îngroşat
5. Se serveste puiul cu garnitura de orez basmati. Peste aceasta se presară deliciosul sos acrişor,şsi se decorează cu sfeclă, morcov şi pătrunjel.

TIPS

Este indicat să gustaţi marinata. Dacă vi se pare foarte acră adăugaţi miere, zahăr brun sau zahăr alb după gust.

Foto: Shutterstock, Piterest, Wikimedia.org, ArchiDaily

2 thoughts on “Lux şi luxuriant: o incursiune în arhitectura, designul şi stilul de viaţă brazilian

Comments are closed.