Protecții complete  pentru instalaţiile fotovoltaice

Pe un număr tot mai mare de clădiri se instalează panouri solare. Însă este deosebit de important ca aceste instalaţii fotovoltaice să fie protejate complet.

Atât în România, cât și la nivel internațional, achiziționarea unei instalați fotovoltaice este asociată întotdeauna unor investiții majore. Această investiție trebuie să aibă un randament cât mai mare şi mai rapid posibil. Și mai importantă este disponibilitatea continuă a instalației fotovoltaice.

Componentele unei instalaţii fotovoltaice

De regulă, instalațiile fotovoltaice sunt instalate pe acoperișul clădirii sau în câmp liber pentru a dispune de o poziție avantajoasă în ceea ce privește captarea razelor solare. Însă, urmare a acestei poziții expuse, instalația este în pericol din cauza trăsnetelor și supratensiunilor. Dacă instalația este deteriorată în urma supratensiunii, pe de o parte nu se generează câștiguri pe durata reparației, iar pe de altă parte, ca urmare a înlocuirii invertorului ori a unui panou defect, survin costuri suplimentare.

Instalaţii fotovoltaice

Există însă sisteme complete de protecție a panourilor fotovoltaice, sisteme care acoperă toate cerințele și toate aspectele importante pentru ca această instalație să fie în siguranță și să funcționeze la capacitate maximă. Acestea oferă de la protecția la supratensiune și sistemele de legare la pământ până la sisteme de susținere a cablurilor și sisteme de ghidare a cablurilor prin intermediul traseelor speciale, confecționate din materiale rezistente la foc și intemperii.

 La instalarea instalației fotovoltaice și a sistemului extern de protecție la trăsnet trebuie să se asigure că se respectă distanța de separare între instalația fotovoltaică și instalația exterioară de protecție la trăsnet, precum și jgheaburi pentru acoperișuri, instalații de antenă și alte instalații. Numai astfel este posibilă evitarea în siguranță a curenților de trăsnet parțiali în instalațiile metalice și electrice.

Prin metoda sferei rotative este posibilă dimensionarea corectă a lungimilor necesare ale tijelor de captare, precum și a distanțelor dintre tijele de captare. Acestea trebuie dispuse astfel încât toate piesele instalației care trebuie protejate să se afle în zona de protecție a dispozitivelor de captare.

Dacă este asigurată distanța de separare este suficient un dispozitiv de protecție la supratensiune de tip 2 (clasa II) pe partea de curent continuu. Dacă, din motive constructive, nu se poate respecta distanța de separa re conform normelor, pentru a rezista la curentul de trăsnet, instalația fotovoltaică trebuie conectată, folosind componente testate, cu 16 mm2 Cupru sau 25 mm2 Aluminiu, la instalația de protecție la trăsnet.

Componentele de protecție la trăsnet pentru conectare trebuie verificate conform normativului. În aceste cazuri, și pe partea de curent continuu sunt necesare aparate de protecție la supratensiune de tipul 1 (clasa I) ori descărcătoare combinate de tipul 1+2 (clasa I+II), deoarece curenții de trăsnet din clădire nu pot fi controlați.

Poziția suportului conductor pentru acoperiș

Suportul conductor pentru acoperiș şi tijele de captare trebuie poziționate astfel încât să nu acopere module fotovoltaice. Asta deoarece umbra duce la reducerea performanței pentru întregul ansamblu. Conform normelor, o tijă de captare de minimum 108 × diametrul modulului trebuie îndepărtată. În acest sens, trebuie să se asigure că sistemul fotovoltaic se află în continuare în zona de protecție a tijelor de captare. Mai multe informaţii, în revista Electricianul nr. 4/2023.