Outdoor este noul interior pentru birou

O nouă tendință începe să se facă simţită: lucrul în aer liber descrie conceptul de îmbinare a mediului de lucru interior cu cel exterior

Fie că este o terasă de birouri, grădina orașului sau un hotel într-o pădure  – înmulţirea locaţiilor care permit sau invită la lucrul în aer liber este plină de numeroase aspecte interesante.

Lucrul de birou în aer liber

Atât pentru cei care oferă spații de lucru în aer liber cât și pentru cei care le dotează. Laptop-ul sub braț, smartphone-ul în buzunar, pentru o lungă perioadă de timp alegerea liberă a locului de muncă este rezervată în principal nomazilor digitali care au declarat cele mai frumoase terase, grădini și curți din lume drept biroul lor preferat.

Boom-ul lucrului la distanță din ultimii ani a făcut acum posibil ca mulți angajați să își mute locul de muncă pe balcon, terasă, grădină sau cafeneaua de pe stradă. Un privilegiu care nu numai că mulțumește, ci și hrănește nevoia tot mai mare de alternative la biroul clasic de interior. Iar cum timpul bun de la noi se prelungeşte, tendinţa începe să capete amploare şi în ţara noastră. Ca şi efect vizibil, tot mai multe companii, spații de coworking și hoteluri amenajează zone exterioare care invită în mod special oamenii să-și mute timp din munca lor în exterior.

Ferestre mari, materiale organice și verdeață extinsă, conștientizarea faptului că munca în medii naturale promovează sănătatea, motivația a fost de mult acceptată iar unul dintre efecte este şi o productivitate sporită. În timp ce în trecut natura a fost adusă  în interior în acest scop, ideea de a lucra în aer liber schimbă acum datele problemei. În prezent se creează proiecte speciale peste tot care permit munca în cele mai naturale medii posibile. Un exemplu special este dat de spațiile de lucru bine echipate, cu o senzație de junglă în plin cadru urban. Mulți experți sunt convinși că munca în aer liber nu este un moft trecător, ci o tendință care trebuie luată în serios. Raphael Gielgen, cercetător de tendințe la firma Vitra, de exemplu, prognozează că noua interacțiune dintre zonele interioare și cele exterioare ar putea deveni standard în doar cinci ani. Între motivaţii sunt în primul rând evoluțiile actuale de pe piața muncii care determină companiile să se distingă ca angajatori deosebit de dezirabili. Mediile de lucru atractive ar trebui să contribuie la atragerea de noi profesioniști și să motiveze echipele actuale să se întoarcă de la biroul de acasă la sediul companiei. Pe de altă parte, tema muncii în aer liber oferă oportunități ideale de repoziționare, în special pentru companii și locații. Firmele şi  locațiile specializate pentru organizarea de evenimente precum şi hotelurile dotate cu săli de conferință din zonele rurale pot folosi excelent proximitatea lor de natură. Un alt argument îl reprezintă cerințele ecologice în creștere. Atât proprietarii de clădiri, cât și companiile apelează din ce în ce mai mult la materiale naturale și ecologizarea zonelor interioare și exterioare pentru a minimiza amprenta lor de carbon și pentru a-și șlefui imaginea ecologică.

În acest context, mobilierul de exterior sustenabil, cum sunt scaunele pliabile, intră în atenție într-un mod cu totul nou și ar putea fi folosit excelent pentru întâlniri în aer liber și sesiuni de brainstorming.

Ce face un spațiu exterior bun?

Trebuie luate în considerare mai multe aspecte pentru ca spaţiile în aer liber să reprezinte o soluţie bună pentru lucrul de birou. Între acestea se numără în primul rând locația, echipamentele şi ambianţa. În proiectarea acestor spaţii trebuie avute deasemenea în vedere mai multe elemente.

Zonare și securitate

Cu dotări şi tehnologii ca stații de încărcare, Bluetooth, WiFi și/sau acces VPN, aproape orice mediu de lucru poate fi mutat în mod convenabil afară. Restricțiile rezultă uneori din confidențialitatea necesară.

Zonele exterioare care mărginesc spațiile publice sunt cu greu potrivite pentru întâlniri pe teme sensibile. În plus, nevoile diferitelor faze de lucru, de la comunicare la concentrare, trebuie luate in considerare atât în interior cât şi în exterior. Pentru zonarea diferitelor zone se pot folosi grupuri de scaune, cafenele, pereți cu plante sau covoare exterioare.

Creativitate

 Majoritatea spațiilor de lucru în aer liber seamănă în continuare cu terasele clasice dar pentru ca acestea să devină spaţii de lucru atractive pot fi dotate cu elemente şi gadgeturi noi. Între acestea,  stații de lucru mini-max, spații de depozitare, mese extensibille, perne pentru laptopuri, sisteme rulabile și versatile rezistente la intemperii, mobilier de şedere cu rulare lină care să asigure deplasarea facilă a mobilierului din interior în exterior în orice moment, ventilatoare portabile alimentate de baterii, cutii izolate pentru telefoane mobile, sunt câteva idei dar lista poate continua.

Umbră si verdeaţă

Pentru a lucra cu laptopul, oricât de plăcut este să te bucuri de soare, ai nevoie de un loc umbrit. Soluțiile adecvate variază de la parasolare și pânze până la soluții inteligente care pot fi deschise și închise la nevoie

.

Verdeața proaspătă, plantele şi florile creează o ambianță naturală plăcută și pot oferi premiza unei munci eficiente. Arbori, tufișuri, plante decorative, este important de menționat că tipul și îngrijirea acestora trebuie să se potrivească locației respective de la mobilier de exterior și soluții de grădinărit urban până la amenajarea de cafenele șic în aer pentru comunicare, interacțiune socială şi muncă în aer liber.

Fie că este vorba de prânz, o întâlnire, o pauză de cafea sau lucru, zonele de relaxare pot fi făcute primitoare cu mobilier șic, perne şi pernuţe decorative și mici accesorii.

1 thought on “Outdoor este noul interior pentru birou

Comments are closed.