Decoraţii şi arhitectură:  design vs super lux

Astăzi, decoraţiile şi accesoriile pentru casă se pot împărţii în produse de larg consum, cele de serie mică şi produse premium de super lux.

Luxul pe care ţi-l poţi permite

În general, în designul de interior se constată revenirea la materialele naturale și durabile, evidențiind importanța sustenabilității în procesul de proiectare și producţie.

Stil etic, materiale naturale, tehnologie înaltă

Tendinţa ecologică este foarte puternică şi se concretizează prin aşa-numitul stil etic în care calitatea şi detaliile rămân importante, dimensiunile sunt însă reduse iar elementul estetic trece în plan secund. Ca urmare,  minimalismul este adoptat pe scară mare de către designeri spre deosebire de perioade anterioare în care maximalismul era deseori îmbrăţişat. În paralel, decoraţiunile de exterior dispar complet la casele moderne. Totuşi se manifestă un interes sporit către produsele  cu design, cele realizate manual, artizanale, formele clasice de succes şi obiectele vintage care se pot folosi cu rezultate spectculoase ca accent în decorul de interior împreună cu opere de artă clasice sau contemporane.

Design contemporan

Designerii acordă mai multă atenție materialelor organice, naturale, texturilor de ceramică, lemn sau piatră naturală. Suprafeţele de lemn cu design şi nuanţe speciale, deseori cu imperfecţiuni pentru a imita natura precum şi cele ceramice ocupă o pondere tot mai ridicată. În acest sens şi realizările artizanale cu aceste materiale sunt adoptate pe larg.

În baie şi bucătărie se regăsesc tot mai multe materiale noi cu calităţi şi design speciale precum şi instalaţii şi accesorii inovatoare.

De altfel stilul de viaţă legat de baie şi bucătărie a suferit în primul rând schimbări majore, aceste funcţiuni căpătând roluri din ce în ce mai importante iar, pe de altă parte aici se întâlnesc cele mai sofisticate tehnologii.

Focusul pe tehnologii inovatoare integrate în designul interior este caracteristic caselor contemporane, de la soluții smart pentru gestionarea eficientă a energiei și a iluminatului la integrarea artei digitale în spațiile rezidențiale.

Soluţii premium de amenajare şi decor

O notă specială este dată de materialele textile, văzute ca viitorul în designul de interior, noile colecţii având la bază aceste materiale incorporează numeroase inovaţii.

Decoraţii premium prezentate la marile târguri de home&deco

În ceea ce priveşte decoraţiile şi accesoriile, apar obiecte sub forme extrem de interesante, uneori ciudate, de multe ori organice, realizate în combinaţii nebănuite de materiale.

Corpurile de iluminat se înfăţizează ca adevărate opere de artă.

Elena Salmistraro

Numele Elenei Salmistraro se impune tot mai mult în domeniul designului, aşa cum s-a văzut luna trecută şi la ultima ediţie a târgului Ambiente.

Case rotunde din sticlă şi case active

Sticla continuă să se dezvolte în moduri inovatoare, ca material  arhitectural şi structural. Ponderea acestuia în construcţii prezintă o creştere considerabilă, aceasta fiind pusă atât pe nevoia de transparenţă cât şi pe tendinţa caselor cu deschideri vitrate cât mai mari.

Casă cu deschideri vitrate largi şi legătură directă cu exteriorul în Africa de Sud

Sunt şi voci care susţin că nu peste mult timp vom vedea case numai din sticlă, cunoscutul designer Karim Rashid  fiind unul dintre aceştia iar casa lui, un exemplu elocvent.

Casa total transparentă a lui Karim Rashid

Tot la capitolul arhitectură, există şi tendinţa caselor rotunde, aceasta fiind totuşi frânată de implicaţiile pe care le-ar avea asupra stilului de viaţă şi industriei de mobile care ar trebui să reproiecteze liniile de fabricaţie. Prezent anul trecut la Bucureşti, la lansarea catalogului Delta Studio, Karim Rashid a vorbit pe larg despre inutilitatea şi dificila folosire a colţurilor din interioarele caselor actuale.

O altă tendinţă este cea a caselor active, case foarte bine dotate care îşi procură singure energia de care are nevoie dar care au în centru omul, în sensul în care asigură confortul maxim celor care o locuiesc.

Luxul pe care nu ţi-l poţi permite

În prezent sunt persoane, în general întreprinzători, oameni de afaceri dar şi vedete celebre care au acumulat averi imense la nivelul sutelor de milioane şi miliardelor de dolari. În general, aceştia adoptă un stil de viaţă pe baza unui lux exorbitant, deseori ieşit din comun.

Sala de baie ca un adevărat sanctuar de relaxare, de unde nu lipsesc candelabrele şi operele de artă

Pentru interioarele în care locuiesc, aceştia caută obiecte speciale, unicat dar paleta alegerilor nu este chiar variată. Operele de artă ale unor artişti celebri (pictori, sculptori), colecționarea obiectelor de mare valoare și rarități, obiecte care au aparţinut unor mari celebrităţi sunt cele mai vânate, mai ales că pot reprezenta o bună investiţie, în sensul că preţurile lor cresc în timp. O astfel de achiziţie poate ajunge şi la sute de milioane de dolari. Conform Sotheby’s International Realty, un tablou  cu o pictură semnată de Picasso,  Femme à la Montre (1932) a fost achiziţionat de curând cu suma de139,4 milioane de dolari.

Femme a la montre, lucrarea semnată de Picasso, a fost vândută cu suma de 139,4 milioane de dolari

De la începutul anului 2022, cel puțin șapte schelete de dinozauri, fie parțiale, fie complete, au fost adjudecate la prețuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeași sumă, a fost adjudecat și un veritabil craniu de T. Rex.

Domeniul  imobiliarelor oferă cele mai relevante informaţii care ne relevă tendinţele.

Conacul cuplului Jennifer Aniston și Brad Pitt, casă construită în 1934

Dacă în urmă cu câţiva ani, marile vedete (film, fotbal, baschet, etc) îşi îndreptau atenţia mai mult către proprietăţi cu vile vechi pe care le renovau şi le aduceau la un nivel de mare lux contemporan, în ultimul timp construcţiile noi se pare că intră în atenţie. A se vedea de exemplu locuinţele achiziţionate anul trecut de Messi şi Maria Şarapova la Miami.

Apartamentul lui Messi la Miami

Dubai a început să fie una dintre zonele predilecte pentru astfel de investiţii. Conform studiului Sotheby’s,cumpărătorii din întreaga lume au fost interesați nu doar de proprietăți excepționale, ci și de beneficiile unui stil de viață super lux care să completeze experiența unică a vieții în această destinație. Au fost înregistrate prețuri de vânzare record pe tot parcursul anului trecut, atingând 40.000 Euro pe metru pătrat!

Casă rotundă cu caracteristici atipice

Realitatea virtuală, analiza datelor și inteligența artificială, au generat o revoluție în modul în care oamenii caută, cumpără și gestionează proprietăți. Ambarcaţiuni de mari dimensiuni (yahturi), avioane personale, călătorii viitoare în cosmos, case de tip buncăr, insule, sateliţi, terenuri pe alte planete intră deasemenea în atenţia unor atfel de investitori.

Interior modern, ambientare cu culori şi decoraţii imagistice. Designer Karim Rashid

Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale şi a experienţelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăților. În toamna anului 2023, ONE Sotheby’s International Realty a vândut un conac în Miami, pentru 11,2 milioane de dolari – o casă din lumea reală cu o versiune digitală în Sandbox Metaverse. Tranzacția a obținut un preţ record pe metru pătrat, aproximativ 10.335 dolari, iar cumpărătorul a primit atât NFT-ul activului, cât și casa fizică.

Tendinţele în domeniul super lux indică şi mutaţii în stilul de viaţă prin creșterea cererii de produse și servicii speciale la locuinţă. Conceptul hotel-style at home propune o experiență de lux în propria locuință, prin atenția acordată tuturor detaliilor, de la lenjeria de pat de cea mai înaltă calitate până la obiecte de artă și accesorii sofisticate. Un  aspect important este dezvoltarea serviciilor personalizate pentru cămin, precum concierge privat, bucătari de elită care pregătesc mese exclusiviste la domiciliu.

Foto: Salone del Mobili Milano, imm cologne, arhiva lifeandstyle.ro